2014/08/15

Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna



Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna

Składniki: 
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Sonko 
  • brokuły świeże 
  • duża cukinia 
  • ząbek czosnku 
  • 1/3 bulionetki z kurczaka 
  • 4 szczypty chilli z cayenne 
  • 3 łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 
  • przyprawa klasyczna do grilla 
  • natka pietruszki 
  • koperek 
  • sól do smaku 
  • olej do grillowania 

Przygotowania: 
  • Kaszę gotujemy na bulionetce rozpuszczonej w wodzie, przez kwadrans. W tym zasie myjemy i osuszamy warzywa. 
  • Brokuły dzielimy na różyczki, a cukinię kroimy na plastry. 
  • Na grillowej patelni dobrze rozgrzanej układamy brokuły, solimy, dodajemy przyprawę klasyczną, dodajemy sól, są gotowe, gdy będą al dente. 
  • Przekładamy ugrillowane na ręcznik papierowy ułożony na talerzu i dodajemy szczyptę chilli z cayenne. Mieszamy. 
  • Pora na grillowanie cukinii. Postępujemy jak wyżej, nie dodajemy jednak chilli z cayenne. 
  • Kaszę ugotowaną przekładam do dużego naczynia, wrzucamy brokuły i cukinię, dodajemy tarty ząbek obranego czosnku, Specialite, posiekaną natkę i koperek, doprawiamy jeśli zajdzie potrzeba. Mieszamy. Możemy podać jako danie obiadowe zaraz po przygotowaniu, ale polecam schłodzić i podać jako wspaniałą sałatkę.

2 komentarze:

  1. pycha,uwilbiam kasze , robie takie - podobne danie z kasza gryczana + mnostwo rozniastych warzyw, nie mozna sie oderwac,pzdrawiam

    OdpowiedzUsuń