Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna
Składniki:
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Sonko
- brokuły świeże
- duża cukinia
- ząbek czosnku
- 1/3 bulionetki z kurczaka
- 4 szczypty chilli z cayenne
- 3 łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- przyprawa klasyczna do grilla
- natka pietruszki
- koperek
- sól do smaku
- olej do grillowania
Przygotowania:
- Kaszę gotujemy na bulionetce rozpuszczonej w wodzie, przez kwadrans. W tym zasie myjemy i osuszamy warzywa.
- Brokuły dzielimy na różyczki, a cukinię kroimy na plastry.
- Na grillowej patelni dobrze rozgrzanej układamy brokuły, solimy, dodajemy przyprawę klasyczną, dodajemy sól, są gotowe, gdy będą al dente.
- Przekładamy ugrillowane na ręcznik papierowy ułożony na talerzu i dodajemy szczyptę chilli z cayenne. Mieszamy.
- Pora na grillowanie cukinii. Postępujemy jak wyżej, nie dodajemy jednak chilli z cayenne.
- Kaszę ugotowaną przekładam do dużego naczynia, wrzucamy brokuły i cukinię, dodajemy tarty ząbek obranego czosnku, Specialite, posiekaną natkę i koperek, doprawiamy jeśli zajdzie potrzeba. Mieszamy. Możemy podać jako danie obiadowe zaraz po przygotowaniu, ale polecam schłodzić i podać jako wspaniałą sałatkę.
pycha,uwilbiam kasze , robie takie - podobne danie z kasza gryczana + mnostwo rozniastych warzyw, nie mozna sie oderwac,pzdrawiam
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń