Dzisiejsze śniadanie przygotowałam bardzo szybko. Powstały delikatne, puszyste omleciki biszkoptowe. Nie miałam jednak cukru pudru, który otrzymałam ze zmielenia tradycyjnego cukru kryształ w elektrycznym młynku do kawy. To bardzo dobry sposób, jeśli akurat nie mamy go w domu, a planujemy coś słodkiego. Z tego przepisu otrzymasz kilka średniej wielkości omlecików, jeśli wolisz, możesz przygotować mniejsze porcje.
Omleciki biszkoptowe z cukrem pudrem / 4 sztuki
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier puder
- masło
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Do białek dodajemy szczyptę soli.
- Ubijamy na sztywno.
- Do tak ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka oraz mąkę.
- Miksujemy, aż składniki połączą się.
- Smażymy na patelni, wcześniej rozgrzanej.
- Smarujemy dno patelni masłem.
- Nakładamy porcje placuszków.
- Smażymy na złoto z każdej strony.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
Mniam! Muszę spróbować koniecznie ❤
OdpowiedzUsuńbardzo proste!
UsuńPychota - co tu więcej pisać;)
OdpowiedzUsuńMmm...super smakowicie one wyglądają :)
OdpowiedzUsuńdzięki były przepyszne!
UsuńSuper przepis :-)
OdpowiedzUsuńIle omlecikow wychodzi z tej porcji?
4-5
UsuńO rany, a chodzi dziś za mną coś słodkiego... Wszystkie składniki mam, biegnę robić, dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńMaju! Pokochasz te omleciki <3
UsuńŚwietny pomysł by osłodzić dzień :)
OdpowiedzUsuńod czasu do czasu trzeba!
UsuńRobiłem omleciki biszkoptowe z cukrem pudrem :) spróbowałem jeść omleciki bardzo dobry smak i robiłem na kamerze. masz świetnie przepisy :) Pozdrawiam Dawid :)
OdpowiedzUsuńBardzo szybkie i przepyszne😊
OdpowiedzUsuńTe omleciki można podawać syropem klonowym
OdpowiedzUsuń