Składniki:
- opakowanie makaronu fusilli rigati
- mozzarella
- brokuły
- szklanka zielonej soczewicy
- 3 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- sól pieprz
- szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- szczypta przyprawy Specialite suszony czosnek w płatkach
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy i przykrywamy, aby pozostał ciepły. Soczewicę gotujemy, aż będzie miękka. Odstawiamy i przykrywamy. Przygotowujemy pesto brokułowe: Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Wrzucamy do blendera wraz z obranymi ząbkami całego czosnku i oliwą z oliwek extra vergine. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstego pesto. Doprawiamy solą, pieprzem, Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i miksujemy jeszcze kilka sekund. Przekładamy do dużej miski.
- Ugotowany makaron mieszamy starannie z pesto brokułowym oraz soczewicą. Dodajemy porwaną mozzarellę i mieszamy. Danie podajemy ciepłe udekorowane pomidorkami czereśniowymi oraz Specialite suszone płatki czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz