Lubię szybkie w przygotowaniu obiady, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam czasu na gotowanie. Makarony zawsze się sprawdzają w takich sytuacjach. Wystarczy chwila i obiad mamy gotowy.
Tym razem spaghetti przygotowałam ze smażonymi pomidorkami, czarnymi oliwkami i jajkiem na twardo. Bardzo odpowiada mi połączenie makaronu z jajkiem na twardo i nie pierwszy raz takie połączenie wykorzystałam w moim przepisie.
Spaghetti z pomidorkami, jajkiem na twardo i oliwkami / 1 porcja
Składniki:
- 1 porcja makaronu spaghetti (100 g)
- 1 jajko na twardo
- 8 pomidorków koktajlowych, najlepiej "truskawkowe" (odmiana)
- 1 łyżka czarnych oliwek
- 3 łyżki startego sera pecorino
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- W tym czasie na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
- Smażymy, aż nieco zmiękną.
- Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z pomidorkami.
- Doprawiamy do smaku.
- Starannie mieszamy.
- Makaron przekładamy do podania.
- Jajko na twardo kroimy w kostkę, a oliwki na plasterki.
- Na makaronie układamy pokrojone oliwki oraz jajko na twardo.
- Całość posypujemy startym pecorino oraz posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz