Na blogu nazbierało się już sporo przepisów na focaccię. Nie kupuję chleba w sklepach, za to piekę w domu najlepszą włoską focaccię. Najczęściej w okrągłej formie, ale dzisiaj rano postanowiłam zrobić taki włoski chlebek w formie prostokątnej, popularnie zwanej "keksówką".
Nie ma nic lepszego niż chrupiący i jeszcze gorący chlebek w niedzielny poranek, Przepis jest banalnie prosty, ale używajcie tylko tych świeżych drożdży, efekt jest tylko wtedy idealny. Nie ufam drożdżom w proszku.
Najlepsza focaccia z chrupiącą skórką na każdy dzień, bo nie ma nic lepszego niż domowy wypiek na oliwie z oliwek!
PS. Na zdjęciu jeszcze gorąca :)
Najlepsza focaccia (keksówka 23 cm)
Składniki:
- 2 1/2 szklanki maki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłej wody
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Dodajemy pokruszone drożdże i sól.
- Dolewamy wodę i oliwę.
- Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie.
- Keksówkę smarujemy oliwą z oliwek.
- Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni.
- Przykrywamy ręcznikiem.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C.
- Focaccia smakuje doskonale na ciepło i na zimno, można ją mrozić.
bardzo fajnie wychodzi. dzieki :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, też bardzo lubię ten przepis :)
Usuń