2019/04/29

Najlepsza focaccia

Na blogu nazbierało się już sporo przepisów na focaccię. Nie kupuję chleba w sklepach, za to piekę w domu najlepszą włoską focaccię. Najczęściej w okrągłej formie, ale dzisiaj rano postanowiłam zrobić taki włoski chlebek w formie prostokątnej, popularnie zwanej "keksówką".

Nie ma nic lepszego niż chrupiący i jeszcze gorący chlebek w niedzielny poranek, Przepis jest banalnie prosty, ale używajcie tylko tych świeżych drożdży, efekt jest tylko wtedy idealny. Nie ufam drożdżom w proszku.

Najlepsza focaccia  z chrupiącą skórką na każdy dzień, bo nie ma nic lepszego niż domowy wypiek na oliwie z oliwek!

PS. Na zdjęciu jeszcze gorąca :)


Najlepsza focaccia


Najlepsza focaccia (keksówka 23 cm)

Składniki:
  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy


Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy do miski.
  • Dodajemy pokruszone drożdże i sól.
  • Dolewamy wodę i oliwę.
  • Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie.
  • Keksówkę smarujemy oliwą z oliwek.
  • Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni.
  • Przykrywamy ręcznikiem.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C.
  • Focaccia smakuje doskonale na ciepło i na zimno, można ją mrozić.


Najlepsza focaccia

Najlepsza focaccia

2 komentarze: