- 600 g dużych, słodkich śliwek
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego, białego cukru
- 1 szklanka płatków migdałów
Przygotowanie:
- Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 26 cm x 30 cm
- Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
- W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki i pestki, dzielimy na kawałki, wkładamy do miseczki.
- Przesiewamy do mniejszej miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
- Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe.
- Do wysmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek.
- Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać z lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz