Nie ma lepszego dnia na prezentację weekendowego przepisu niż piątek. Otwieramy więc koniec tygodnia przepysznym i jakże prostym przepisem, który każdy potrafi przygotować w krótkim czasie. Śmiało zabierzcie taką sałatkę na grilla, wypad za miasto czy podajcie podczas uroczystej kolacji. Każdy, kto kocha kuchnię, w której króluje kuskus, pokocha ten przepis! Liczę na Was, podajcie ten przepis dalej, niech dowie się o nim cała kula ziemska!
Uwielbiam piątek, weekendu początek, a takie przepisy mogę przygotowywać każdego dnia, bo kocham to co robię! I tego życzę Wam! Abyście robili to co kochacie! Podrzucam więc przepis na sałatkę i życzę udanego weekendowego odpoczynku!
Sałatka z kaszą kuskus, papryką, ogórkiem i czarnymi oliwkami /4 porcje
Składniki:
Przygotowanie:
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 1 czerwona papryka
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- 1/2 szklanki kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1/4 pęczka natki z pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Odstawiamy do ostudzenia.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek.
- Kroimy w kostkę i przekładamy do miski z ostudzonym kuskusem.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórka zielonego, dodajemy do miski z kuskusem i papryką.
- Oliwki kroimy w półplasterki, pomidorki na mniejsze kawałki.
- Dodajemy do składników w misce.
- Wszystkie składniki mieszamy z posiekaną natką z pietruszki i olejem rzepakowym.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy ponownie.
- Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
- Podobną sałatkę można przygotować, dodając zamiast natki pietruszki miętę lub melisę, a czarne oliwki zastąpić zielonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz