2023/01/26

Sałatka z kaszą kuskus, papryką, ogórkiem i czarnymi oliwkami

Nie ma lepszego dnia na prezentację weekendowego przepisu niż piątek. Otwieramy więc koniec tygodnia przepysznym i jakże prostym przepisem, który każdy potrafi przygotować w krótkim czasie. Śmiało zabierzcie taką sałatkę na grilla, wypad za miasto czy podajcie podczas uroczystej kolacji. Każdy, kto kocha kuchnię, w której króluje kuskus, pokocha ten przepis! Liczę na Was, podajcie ten przepis dalej, niech dowie się o nim cała kula ziemska! 

Uwielbiam piątek, weekendu początek, a takie przepisy mogę przygotowywać każdego dnia, bo kocham to co robię! I tego życzę Wam! Abyście robili to co kochacie! Podrzucam więc przepis na sałatkę i życzę udanego weekendowego odpoczynku!



Sałatka z kaszą kuskus, papryką, ogórkiem i czarnymi oliwkami /4 porcje

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1 czerwona papryka
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 1/2 szklanki kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1/4 pęczka natki z pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  • Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Odstawiamy do ostudzenia.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek.
  • Kroimy w kostkę i przekładamy do miski z ostudzonym kuskusem.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórka zielonego, dodajemy do miski z kuskusem i papryką.
  • Oliwki kroimy w półplasterki, pomidorki na mniejsze kawałki.
  • Dodajemy do składników w misce.
  • Wszystkie składniki mieszamy z posiekaną natką z pietruszki i olejem rzepakowym.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy ponownie.
  • Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • Podobną sałatkę można przygotować, dodając zamiast natki pietruszki miętę lub melisę, a czarne oliwki zastąpić zielonymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz