2014/08/08

Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą


Składniki: 
  • duża cukinia 
  • kula mozzarelli startej na dużych oczkach 
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w puszce w całości i później zmiksować w blenderze, przelać przez sitko, aby pozbyć się pestek) 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie: 
  • Passatę pomidorową przelewamy do małego garnka, dodajemy posiekany czosnek i oregano, podgrzewamy na małym ogniu, aby sos zgęstniał, doprawiamy do smaku, gdy sos jest już gęstszy gasimy płomień. 
  • Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy cienką warstwą passaty pomidorowej. Odcinamy oba końce z cukinii, kroimy na plastry. 
  • Na pomidorowe pure układamy na zakładkę cukiniowe plastry, następnie mozzarella, powtarzamy, aby na samym wierzchy była warstwa mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez 15-20 minut, podajemy z chrupiącymi grzankami posmarowanymi czosnkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz