2014/08/24

Migdałowo-kakaowa babka

Migdałowo-kakaowa babka

Składniki: 
  • 3 szklanki mąki tortowej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki kakao 
  • kilka kropel aromatu migdałowego 
  • masło do wysmarowania formy 

Przygotowanie: 
  • Jajka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem. 
  • Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Ciasto jest wilgotne, z delikatnym aromatem migdałowym.

2 komentarze: