- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- kilka kropel aromatu migdałowego
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Jajka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem.
- Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Ciasto jest wilgotne, z delikatnym aromatem migdałowym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijktWDtW09e-auVcEJ1-jt2U8z_5NmMfEj0MJkkI2Y64m9Pf3spTGTteKlxkRuXoGUH9cAZXO-GJGUmJIWXZ0AWJL06nQr8MYZdInpI-0diPJSj9_3D0NBpmQuSBw9ezhEFSNxjhT4sZSU/s1600-rw/thumb.jpg)
Uwielbiam takie babki, zawsze mama je robiła :)
OdpowiedzUsuńKawałek do kawy możesz podrzucić :)
OdpowiedzUsuń