2019/10/02

Flaczki z boczniaków

Czy lubicie flaczki? Jestem ciekawa, co powiecie na flaczki z boczniaków. W zeszłym tygodniu przygotowałam taką zupę. Jest naprawdę pyszna  i szybka w przygotowaniu. 


Flaczki z boczniaków


Flaczki z boczniaków / 2 porcje

Składniki:
  • 250 g boczniaków
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (użyłam oliwy z oliwek)
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • około 1 litra wody
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Boczniaki kroimy w cienkie paski.
  • Cebulę, marchew i korzeń pietruszki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek lub olej.
  • Dodajemy boczniaki, cebulę, marchew i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie.
  • Całość dusimy przez 15 minut.
  • Po tym czasie wlewamy wodę i gotujemy przez 15-20 minut.
  • Na koniec oddajemy majeranek i doprawiamy do smaku.


Flaczki z boczniaków

3 komentarze:

  1. Nazywam to,zupa z boczniaków a'la flaczki.Pyszna i zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja takie ala robię na niedzielnym rosole,pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja takie ala-flaczki robię na niedzielnym rosole,

    OdpowiedzUsuń