Czy lubicie flaczki? Jestem ciekawa, co powiecie na flaczki z boczniaków. W zeszłym tygodniu przygotowałam taką zupę. Jest naprawdę pyszna i szybka w przygotowaniu.
Flaczki z boczniaków / 2 porcje
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 cebuli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (użyłam oliwy z oliwek)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 liść laurowy
- około 1 litra wody
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Boczniaki kroimy w cienkie paski.
- Cebulę, marchew i korzeń pietruszki obieramy i kroimy w kostkę.
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek lub olej.
- Dodajemy boczniaki, cebulę, marchew i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie.
- Całość dusimy przez 15 minut.
- Po tym czasie wlewamy wodę i gotujemy przez 15-20 minut.
- Na koniec oddajemy majeranek i doprawiamy do smaku.
Nazywam to,zupa z boczniaków a'la flaczki.Pyszna i zdrowa.
OdpowiedzUsuńJa takie ala robię na niedzielnym rosole,pycha
OdpowiedzUsuńJa takie ala-flaczki robię na niedzielnym rosole,
OdpowiedzUsuń