2014/08/11

Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino

Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino

Składniki: (porcja dla 1 osoby) 
  • 4 gniazdka makaronu tagliatelle 
  • 150 g mielonej wieprzowiny 
  • 4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych 
  • 2 ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwek 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cząbru 
  • 2 szczypty suszonej ostrej papryczki w płatkach 
  • 2 łyżki sosu Pecorino Barilla 
  • sól 

Przygotowanie: 
  • Na oliwie z oliwek obsmażamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy mięso mielone i brokuły, suszoną bazylię, cząber i płatki suszonej ostrej papryczki oraz sos Pecorino; całość smażymy na najmniejszym ogniu, aż brokuły zmiękną. 
  • W tym czasie gotujemy makaron. 
  • Odcedzony przekładamy do mięsa z czosnkiem i brokułami w sosie Pecorino, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 2 minutach makaron przekładamy na talerze do podania.

1 komentarz:

  1. Przepysznie to danie wygląda! Mój mąż uwielbia makaron, więc dziś na kolację wybrałam właśnie to danie. Trzymajcie kciuki, żeby się udało i przede wszystkim smakowało :) Dziękuję za inspirację. Świetny blog, mniam mniam...

    OdpowiedzUsuń