Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino
Składniki: (porcja dla 1 osoby)
Składniki: (porcja dla 1 osoby)
- 4 gniazdka makaronu tagliatelle
- 150 g mielonej wieprzowiny
- 4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cząbru
- 2 szczypty suszonej ostrej papryczki w płatkach
- 2 łyżki sosu Pecorino Barilla
- sól
Przygotowanie:
- Na oliwie z oliwek obsmażamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy mięso mielone i brokuły, suszoną bazylię, cząber i płatki suszonej ostrej papryczki oraz sos Pecorino; całość smażymy na najmniejszym ogniu, aż brokuły zmiękną.
- W tym czasie gotujemy makaron.
- Odcedzony przekładamy do mięsa z czosnkiem i brokułami w sosie Pecorino, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 2 minutach makaron przekładamy na talerze do podania.
Przepysznie to danie wygląda! Mój mąż uwielbia makaron, więc dziś na kolację wybrałam właśnie to danie. Trzymajcie kciuki, żeby się udało i przede wszystkim smakowało :) Dziękuję za inspirację. Świetny blog, mniam mniam...
OdpowiedzUsuń