- 5 młodych ziemniaczków, średniej wielkości
- mała cukinia
- czerwony pomidor
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 2 szczypty suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaczki dokładnie myjemy, każdy dzielimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente. Odcedzamy.
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. Formę żaroodporną smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą.
- Ziemniaczki przekładamy do formy wysmarowanej oliwą, dodajemy również plasterki czosnku i cukinii oraz obranego pomidora pokrojonego w kostkę, suszone oregano i doprawiamy do smaku. Wszystko starannie mieszamy, najlepiej rękami, zapiekamy 20 minut.
- Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Sos pozostały na dnie formy, czosnkowo-pomidorowy możemy w powodzeniem "zebrać" ulubionym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz