2014/08/08

Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem


Składniki: 
  • 5 młodych ziemniaczków, średniej wielkości 
  • mała cukinia 
  • czerwony pomidor 
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżka oliwy 
  • 2 szczypty suszonego oregano 
  • sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie: 
  • Ziemniaczki dokładnie myjemy, każdy dzielimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente. Odcedzamy. 
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. Formę żaroodporną smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą. 
  • Ziemniaczki przekładamy do formy wysmarowanej oliwą, dodajemy również plasterki czosnku i cukinii oraz obranego pomidora pokrojonego w kostkę, suszone oregano i doprawiamy do smaku. Wszystko starannie mieszamy, najlepiej rękami, zapiekamy 20 minut. 
  • Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Sos pozostały na dnie formy, czosnkowo-pomidorowy możemy w powodzeniem "zebrać" ulubionym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz