2019/09/04

Makaron z kurkami i cukinią

Początek września trzeba przyznać całkiem przyjemny jeśli chodzi o pogodę, przynajmniej w Katowicach słońca nie brakuje.

Dzisiaj proponuję Wam pyszny obiad na wrzesień, jest to makaron z kurkami i cukinią. W stylu włoskim, z dużą ilością sera grana padano, tak jak lubię!


Makaron z kurkami i cukinią



Makaron z kurkami i cukinią / 1 porcja

Składniki:
  • 100 g makaronu spaghetti lub bavette
  • kilka większych kurek
  • 1/4 średniej żółtej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść rukoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki startego grana padano lub parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Cukinię kroimy na półplasterki.
  • Kurki oczyszczamy dokładnie, najlepiej w misce z zimną wodą, kilkukrotnie zmieniając wodę.
  • Osuszamy grzyby, kroimy na większe kawałki.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy cukinię, czosnek oraz kurki.
  • Podsmażamy na małym ogniu, aż cukinia i kurki będą miękkie.
  • Na koniec doprawiamy do smaku.
  • Kurki lubią świeżo mielony pieprz.
  • Ugotowany makaron z odrobiną wody z gotowania makaronu przekładamy na patelnię z kurkami i cukinią.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Podajemy z rukolą i startym grana padano.


Makaron z kurkami i cukinią

Makaron z kurkami i cukinią

Makaron z kurkami i cukinią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz