Początek września trzeba przyznać całkiem przyjemny jeśli chodzi o pogodę, przynajmniej w Katowicach słońca nie brakuje.
Dzisiaj proponuję Wam pyszny obiad na wrzesień, jest to makaron z kurkami i cukinią. W stylu włoskim, z dużą ilością sera grana padano, tak jak lubię!
Makaron z kurkami i cukinią / 1 porcja
Składniki:
- 100 g makaronu spaghetti lub bavette
- kilka większych kurek
- 1/4 średniej żółtej cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść rukoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego grana padano lub parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Cukinię kroimy na półplasterki.
- Kurki oczyszczamy dokładnie, najlepiej w misce z zimną wodą, kilkukrotnie zmieniając wodę.
- Osuszamy grzyby, kroimy na większe kawałki.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy cukinię, czosnek oraz kurki.
- Podsmażamy na małym ogniu, aż cukinia i kurki będą miękkie.
- Na koniec doprawiamy do smaku.
- Kurki lubią świeżo mielony pieprz.
- Ugotowany makaron z odrobiną wody z gotowania makaronu przekładamy na patelnię z kurkami i cukinią.
- Dokładnie mieszamy.
- Podajemy z rukolą i startym grana padano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz