Już dawno planowałam zrobić ten przepis, wreszcie udało się, a chorizo nadało temu daniu wyjątkowego smaku!
Ciecierzyca z chorizo w pomidorach to danie, które dodaję do listy moich ulubionych zimowych smaków!
Ciecierzyca z chorizo w pomidorach / 2 porcje
Składniki:
- 400 g całych pomidorów z puszki
- 400 g ciecierzycy ze słoika
- 140 g chorizo (użyłam łagodnego)
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- około 1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
- Chorizo kroimy na półplasterki.
- Wkładamy do garnka, bez żadnego tłuszczu, bo ten wytopi się z chorizo.
- Gdy kiełbasa będzie już podsmażona, dodajemy pomidory z puszki, delikatnie rozdrabniamy widelcem.
- Dusimy przez 5 minut, aby smaki połączyły się.
- Dodajemy też słodką, wędzoną paprykę.
- Następnie dodajemy odcedzoną z zalewy ciecierzycę. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy wodę.
- Dusimy jeszcze dosłownie chwile, aby cieciorką pozostała w całości. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki.
- Najlepiej smakuje na drugi dzień. podajemy z bagietką.
Mniam, to musi być baaaardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam 😋
UsuńNapewno jest to smaczne danie
OdpowiedzUsuń