Ciecierzyca z chorizo w pomidorach

Już dawno planowałam zrobić ten przepis, wreszcie udało się, a chorizo nadało temu daniu wyjątkowego smaku! 

Ciecierzyca z chorizo w pomidorach to danie, które dodaję do listy moich ulubionych zimowych smaków!


Ciecierzyca z chorizo w pomidorach



Ciecierzyca z chorizo w pomidorach / 2 porcje

Składniki: 
  • 400 g całych pomidorów z puszki 
  • 400 g ciecierzycy ze słoika 
  • 140 g chorizo (użyłam łagodnego) 
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki 
  • sól, pieprz do smaku 
  • około 1/3 szklanki wody 


Przygotowanie: 
  • Chorizo kroimy na półplasterki. 
  • Wkładamy do garnka, bez żadnego tłuszczu, bo ten wytopi się z chorizo. 
  • Gdy kiełbasa będzie już podsmażona, dodajemy pomidory z puszki, delikatnie rozdrabniamy widelcem. 
  • Dusimy przez 5 minut, aby smaki połączyły się. 
  • Dodajemy też słodką, wędzoną paprykę. 
  • Następnie dodajemy odcedzoną z zalewy ciecierzycę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. 
  • Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy wodę. 
  • Dusimy jeszcze dosłownie chwile, aby cieciorką pozostała w całości. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki. 
  • Najlepiej smakuje na drugi dzień. podajemy z bagietką.

Ciecierzyca z chorizo w pomidorach

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...