2023/10/07

Gofry z cukrem pudrem

Gofry, uwielbiane przez najmłodszych, wspomnienie z dzieciństwa. Jedni na koloniach nad morzem kupowali lody kręcone czy pierwszą srebrną biżuterię, inni za kieszonkowe od rodziców właśnie gofry z dużą ilością bitej śmietany. Ja wracałam zawsze z nowymi pierścionkami, nie ważne, że były za duże, kolczyki też musiały być. Mniej istotne były prawdziwe pamiątki związane z wakacjami nad morzem.

Sporo czasu upłynęło od wyjazdów na kolonie, ale gofry są lubiane po dziś dzień. Z bitą śmietaną, cukrem pudrem, dżemem truskawkowym takie najczęściej przygotowuje. Podstawą smacznych gofrów jest ciasto i odpowiednia gofrownica. Z przepisu na gofry można przygotować ich wersję wytrawną. Dlaczego nie! Wystarczy dodać posiekane zioła i wymieszać z ciastem, a później przełożyć ulubionymi dodatkami i oto mamy pyszne gofry - kanapki!



Gofry z cukrem pudrem

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szczypty soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  • W wysokiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
  • W drugiej misce miksujemy ze sobą pozostałe składniki. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
  • Gofry smażymy w rozgrzanej gofrownicy, podajemy posypane cukrem pudrem.



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Małgosiu, obiecuj, że zrobisz chociaż raz te goferki!

      Usuń
  2. Jaką gofrownicę posiadasz? Moja jakaś fatalna :-( Przepraszam, że jako anonimowy ale nie potrafię dodać imienia :-) Ola

    OdpowiedzUsuń