Gofry, uwielbiane przez najmłodszych, wspomnienie z dzieciństwa. Jedni na koloniach nad morzem kupowali lody kręcone czy pierwszą srebrną biżuterię, inni za kieszonkowe od rodziców właśnie gofry z dużą ilością bitej śmietany. Ja wracałam zawsze z nowymi pierścionkami, nie ważne, że były za duże, kolczyki też musiały być. Mniej istotne były prawdziwe pamiątki związane z wakacjami nad morzem.
Sporo czasu upłynęło od wyjazdów na kolonie, ale gofry są lubiane po dziś dzień. Z bitą śmietaną, cukrem pudrem, dżemem truskawkowym takie najczęściej przygotowuje. Podstawą smacznych gofrów jest ciasto i odpowiednia gofrownica. Z przepisu na gofry można przygotować ich wersję wytrawną. Dlaczego nie! Wystarczy dodać posiekane zioła i wymieszać z ciastem, a później przełożyć ulubionymi dodatkami i oto mamy pyszne gofry - kanapki!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 2 szczypty soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- W wysokiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
- W drugiej misce miksujemy ze sobą pozostałe składniki. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
- Gofry smażymy w rozgrzanej gofrownicy, podajemy posypane cukrem pudrem.
Pięknie i smakowite gofry 😊
OdpowiedzUsuńMałgosiu, obiecuj, że zrobisz chociaż raz te goferki!
UsuńJaką gofrownicę posiadasz? Moja jakaś fatalna :-( Przepraszam, że jako anonimowy ale nie potrafię dodać imienia :-) Ola
OdpowiedzUsuńnajlepsza jest Dezal, ogolnie musi mieć moc 1300 :)
Usuń