Składniki:
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- puszka pomidorów pelati w całości
- 1 l wody
- 1 cebula biała
- łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 2 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy dwa razy.
- Cebulę obraną kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine.
- Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje
- Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe do podania z pokrojonymi oliwkami zielonymi, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz