Na ciasto:
- 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody
- 250 g mąki pszennej+ do posypania blatu
- 125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie:
- średniej wielkości cukinia
- mały pomidor
- 250 g brokułów
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 szczypty cayenne
- sól, pieprz do smaku oliwa
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 szczypty cayenne
- 200 g startego na dużych oczkach sera gouda
- sól, pieprz
- do posypania na 3 minuty przed końcem pieczenia: biały sezam
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st.
- Na blat wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, dodajemy szczyptę soli, wlewamy żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto razem z masłem. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Przygotowujemy farsz: cukinię oraz obraną cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, brokuły dzielimy na różyczki. Na oliwie podsmażamy brokuły z czosnkiem i cebulą, gdy będą półtwarde dodajemy cukinię. Całość mieszamy, dodajemy oregano i cayenne i podsmażamy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na cienki, 1 cm placek, który nawijamy na wałek i przekładamy na formę, ciasto dociskamy starannie, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut.
- Upieczone wyciągamy z piekarnika, rozkładamy na cieście farsz, zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawiamy do smaku, posypujemy serem i pieczemy przez 20 minut.
- Na 3 minuty przed końcem pieczenia całość posypujemy sezamem, podajemy na ciepło lub na zimno.
W masie jajecznej wkradł się chyba chochlik? W składnikach jest średnia cukinia. Mniemam,ze była tylko w nadzieniu. Fajny przepis,zwłaszcza,że cukinia w tym roku obrodziła obficie.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńEwa Skórzak
Dziękuję za czujność Ewo!
Usuń