2018/12/09

Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami

Tak dawno nie smażyłam naleśników, a Wy? Wczoraj na obiad przygotowałam najlepsze naleśniki w wytrawnej wersji. Nie z kapusta kiszona czy mięsem, ale z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami. Idealna jako przekąska na zimno lub na ciepło. Bardzo szybkie w przygotowaniu, niedrogie i ciekawe danie. Ciasto na naleśniki, moje ulubione znajdziecie na blogu. Placki są cienkie jak chusteczka i przepyszne!



Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami


Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami / 10 naleśników

Składniki:

ciasto na naleśniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju. może być np. rzepakowy
farsz
  • 100 g kaszy kuskus
  • 200 g szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
dodatkowo
  • 5 łyżeczek czarnuszki
  • 5 łyżeczek oleju rzepakowego
  • 5 łyżeczek startego parmezanu lub grana padano

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy razem w jednej misce na jednolity płyn.
  • Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (może, ale nie musi być specjalna do naleśników; na każdej z nich naleśniki będą idealnie cienkie), z każdej strony, aż będą rumiane.
  • Przygotowujemy farsz.
  • Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Ostawiamy do ostygnięcia.
  • Obieramy czosnek i kroimy na plasterki
  • Na patelnię wylewamy olej rzepakowy.
  • Dodajemy szpinak.
  • Po chwili, gdy szpinak zmniejszy objętość, dodajemy plasterki czosnku.
  • Całość podsmażamy, aż czosnek będzie miękki.
  • Gotowy szpinak przekładamy do dużej miski razem z czosnkiem.
  • Do tej samej miski dodajemy kuskus.
  • Oliwki kroimy w kostkę.
  • Doprawiamy całość do smaku.
  • Mieszamy.
  • Gdy farsz będzie już zimny przygotowujemy naleśniki.
  • Na placek naleśnika z brzegu układamy farsz.
  • Zawijamy z przodu, a następnie składamy dwa boki naleśnika, ponownie zawijamy całość, jak cygaro.
  • Przygotowujemy kolejne naleśniki.
  • Podajemy na zimno, skropione olejem rzepakowym i posypane czarnuszką i parmezanem.
  • Jeśli chcemy na ciepło polecam zapiekane w piekarniku.

Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz