Tak dawno nie smażyłam naleśników, a Wy? Wczoraj na obiad przygotowałam najlepsze naleśniki w wytrawnej wersji. Nie z kapusta kiszona czy mięsem, ale z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami. Idealna jako przekąska na zimno lub na ciepło. Bardzo szybkie w przygotowaniu, niedrogie i ciekawe danie. Ciasto na naleśniki, moje ulubione znajdziecie na blogu. Placki są cienkie jak chusteczka i przepyszne!
Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami / 10 naleśników
Składniki:
ciasto na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 3 łyżki oleju. może być np. rzepakowy
farsz
- 100 g kaszy kuskus
- 200 g szpinaku baby
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
dodatkowo
- 5 łyżeczek czarnuszki
- 5 łyżeczek oleju rzepakowego
- 5 łyżeczek startego parmezanu lub grana padano
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy razem w jednej misce na jednolity płyn.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (może, ale nie musi być specjalna do naleśników; na każdej z nich naleśniki będą idealnie cienkie), z każdej strony, aż będą rumiane.
- Przygotowujemy farsz.
- Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Ostawiamy do ostygnięcia.
- Obieramy czosnek i kroimy na plasterki
- Na patelnię wylewamy olej rzepakowy.
- Dodajemy szpinak.
- Po chwili, gdy szpinak zmniejszy objętość, dodajemy plasterki czosnku.
- Całość podsmażamy, aż czosnek będzie miękki.
- Gotowy szpinak przekładamy do dużej miski razem z czosnkiem.
- Do tej samej miski dodajemy kuskus.
- Oliwki kroimy w kostkę.
- Doprawiamy całość do smaku.
- Mieszamy.
- Gdy farsz będzie już zimny przygotowujemy naleśniki.
- Na placek naleśnika z brzegu układamy farsz.
- Zawijamy z przodu, a następnie składamy dwa boki naleśnika, ponownie zawijamy całość, jak cygaro.
- Przygotowujemy kolejne naleśniki.
- Podajemy na zimno, skropione olejem rzepakowym i posypane czarnuszką i parmezanem.
- Jeśli chcemy na ciepło polecam zapiekane w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz