Jestem wielką fanką pieczonych owsianek. Są fit, doskonale smakują na ciepło i na zimno, a w dodatku smakują jak najlepsze, zdrowe ciasto na świecie! Wilgotne, pachnące cynamonem, z gorącymi bananami, poezja! A w dodatku są źródłem dobroczynnych kwasów omega, które wspierają pracę naszego układu nerwowego i dbają o dobrą kondycję serca, stawów i kości.
Wczoraj powstała kolejna pieczona owsianka, tym razem pieczona owsianka z masłem orzechowym, bananami i cynamonem. Dzisiaj już po niej nie ma śladu, taka była dobra!
Pieczona owsianka z masłem orzechowym, bananami i cynamonem / forma okrągła, 23 cm
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
- 2 małe banany
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżka naturalnego masła orzechowego
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy płatki owsiane górskie. Wbijamy jajko.
- Wlewamy jogurt oraz mleko.
- Wsypujemy cynamon.
- Dodajemy masło orzechowe oraz banany.
- Banany w masie rozgniatamy widelcem.
- Mieszamy całość.
- Foremkę wyłożoną papierem do pieczenia wypełniamy masą owsianą.
- Pieczemy przez 25 minut w 180 st. C.
- Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno!
Uwielbiam połączenie masła orzechowego z bananami! W takiej owsiance musi być świetne. Nie robiłam jeszcze pieczonej, muszę to nadrobić
OdpowiedzUsuńpodobnie jak ja :)
UsuńWygląda zachęcająco , z pewnością wypróbuję
OdpowiedzUsuńDziękuje, koniecznie przygotuj, bo jest pyszna na ciepło i na zimno!
UsuńHejka a w jakiej formie piec
OdpowiedzUsuńdowolnej, im mniejsze tym lepiej, ja piekę w okrągłej 23 cm
UsuńTakie śniadania mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam pieczone owsianki :)
OdpowiedzUsuńprzybij piąteczkę!
UsuńIle porcji wychodzi z tego przepisu ile kcal na porcję ?
OdpowiedzUsuń6-8 porcji, nie liczę kalorii ;)
UsuńZrobiłam i rzeczywiście dobre takie Mokre... Tak świeżo po upieczeniu. Nie wiem jak będzie epo czasie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i rzeczywiście dobre takie Mokre... Tak świeżo po upieczeniu. Nie wiem jak będzie epo czasie.
OdpowiedzUsuńOwsianka pozostanie wilgotna za sprawą bananów, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTaki przepis szukalam, wygladaj smakowicie i napewno jest pyszny .. dziekuje bardzo ... Ala
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że pomogłam i na zdrowie 😘
UsuńWracam raz jeszcze, zeby podzielic sie pyszna owsianka ... polecam ten przepis wszystkim tym co lubia owsianke .. raz jeszcze dziekuje za smaczny przepis .. Ala
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze pieczonej owsianki☺zrobię dzisiaj
OdpowiedzUsuńZrobiłam, rzeczywiście smakuje wyśmienicie. Dodałam świeże owoce i jogurt i wyszło idealne sycące śniadanie.
OdpowiedzUsuńdziękuję <3 witaj w klubie miłośników pieczonych owsianek Mojej smacznej kuchnii!
UsuńRobię regularnie. Zabieram do pracy, córka do szkoły, a w torbie mam zawsze extra porcję jak odbieram syna z przedszkola i spędzamy dodatkową godzinę na placu zabaw. Twoja owsianka jest u nas w rodzinie hitem! Dzięki za ten przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie komentarze, dzięki z całego serca ♥️
UsuńJest pyszna. Zastanawiam sie jak ja przechowywać. Pewnie powinna byc w lodówce.
OdpowiedzUsuńNajlepiej, zabierałam nawet do pracy na drugi dzień
UsuńCzy wyjdzie bez masła orzechowego? Alergia 🤷🏻♀️ Ewentualnie czym można zastąpić?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam bez masła
Usuń