2014/08/08

Ravioli z semoliny


Składniki: 

na ciasto 

  • 300 g semoliny, użyłam De Cecco 
  • 3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce 
  • szczypta soli 
na farsz 
  • 250 g sera ricotta 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/3 małej cukinii 
  • 1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek 
  •  2 łyżeczki oliwy extra virgin 
  • sól, pieprz do smaku 
  • ponadto do skropienia oliwa z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini 
  • 1 łyżeczka soli do wody, w której będziemy gotować ravioli do posypania ravioli: suszone zioła: czosnek, bazylia, oregano, tymianek 

Przygotowanie: 
  • Przygotowujemy ciasto, gotowe odstawiamy owinięte folią spożywczą na pół godziny. 
  • Do miski przekładamy ricottę i rozdrabniamy widelcem. Na patelni podsmażamy posiekaną cukinię z czosnkiem, obsmażamy i przekładamy do ricotty, dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji serka fromage, doprawiamy do smaku. Ciasto na ravioli dzielimy na części, rozwałkowujemy na placek prostokątny, z farszu formujemy małe kuleczki i układamy wzdłuż dłuższej krawędzi i w odstępach na cieście; smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie i przykrywamy "czystym" płatem ciasta i przy pomocy radełka/foremki do wykrawania ravioli - u mnie foremka do ciasteczek z IKEA - wykrawamy ravioli. W dużym garnku gotujemy wodą z dodatkiem soli, partiami wrzucamy ravioli i gotujemy, aż wypłyną na wierzch. 
  • Odcedzamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą z oliwek extra virgin z białych trufli i posypujemy suszonymi ziołami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz