2014/08/08

Ogórki małosolne w plasterkach


Składniki: 
  • 3 ogórki gruntowe 
  • 1/2 litra przegotowanej wody 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej 
  • kilka ziarenek gorczycy 
  • listek laurowy 
  • plasterki czosnku, świeże lub suszone 
  • 1/3 łodygi kopru 

Przygotowanie: 
  • W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól. 
  • Ogórki kroimy na plasterki i przekładamy do 1/2 litrowego słoika razem z czosnkiem, gorczycą, kolendrą i koprem, wkładamy listek laurowy, zalewamy wodą z solą, zamykamy słoik, po 1-2 dniach ogórki są idealne.


2 komentarze:

  1. witaj .. ciesze sie, ze znalazlam Twoj blog, szukalam za latwym przepisem na ogprki kiszone, ( przyznaje,ze nie umiem je kisis) i znalazlam ... serdeczne dzieki, Alicja

    OdpowiedzUsuń