- cukinia
- 2 papryki czerwone
- cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 puszki pomidorów pelati Cirio
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej w proszku
- 1/2 peperoni
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, osuszamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, a cukinię pozbawiamy końcówek z obu stron.
- Paprykę kriomy w paski, a cukinię w plastry. Do garnka wlewamy oliwą z pierwszego tłoczenia, dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną na półksiężyce.
- Podsmażamy chwilę i dodajemy paprykę słodką w proszku, mieszamy, wrzucamy warzywa: cukinię z papryką, doprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy pomidory pelati wraz z sosem, peperoni, mieszamy i dusimy jeszcze kwadrans. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu.
Takie gulasze lubię :)
OdpowiedzUsuńi bez mięsa smakują wybornie!
UsuńPyszne ja dodałam jeszcze komose...
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysł!
Usuń