Nie ma jak rozpoczęcie nowego tygodnia od muślinowego budyniu jaglanego. Taki właśnie budyń przygotowałam na dzisiejsze śniadanie. Delikatny, z dodatkiem kakao i smażonych na maśle bananów. Cudo! To taka zdrowsza wersja budyniu czekoladowego.
Uwielbiam kaszę jaglaną, ale nie zawsze tak było. Poznawałyśmy się stopniowo, próbowałam przepisów na słodko i na słono. Teraz już kasza jaglana jest moją jedna z najlepszych koleżanek, jeśli chodzi i kasze :)
Ostatnio zrobiłam kokosowy budyń jaglany wyszedł cudowny, egzotyczny smak kokosowy, pyszności!
Czekoladowy budyń jaglany ze smażonymi bananami / 2 porcje
Składniki:
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3-5 łyżek kakao bez cukru
- cukier do smaku (lub zamiennik taki jak miód, syrop klonowy)
- 3 kawałki banana
- 1/2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
- Kaszę płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą, ciepłą wodą.
- Przekładamy do garnka.
- Zalewamy mlekiem i wodą.
- Gotujemy do miękkości.
- Ugotowaną przekładamy do blendera, najlepiej kielichowego.
- Dodajemy kakao oraz cukier lub zamiennik cukru i miksujemy na jednolity krem.
- Jeśli będzie zbyt gęsty, dolewamy nieco mleka.
- Gotowy przelewamy do miseczek.
- Na małej patelni rozpuszczamy masło.
- Kawałki banana układamy na patelni z masłem płaska częścią do dołu.
- Smażymy, aż będą złoto-brązowe.
- Układamy na budyniu.
- Czekoladowy budyń jaglany jest pyszny na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz