2019/03/11

Czekoladowy budyń jaglany ze smażonymi bananami

Nie ma jak rozpoczęcie nowego tygodnia od muślinowego budyniu jaglanego. Taki właśnie budyń przygotowałam na dzisiejsze śniadanie. Delikatny, z dodatkiem kakao i smażonych na maśle bananów. Cudo! To taka zdrowsza wersja budyniu czekoladowego.

Uwielbiam kaszę jaglaną, ale nie zawsze tak było. Poznawałyśmy się stopniowo, próbowałam przepisów na słodko i na słono. Teraz już kasza jaglana jest moją jedna z najlepszych koleżanek, jeśli chodzi i kasze :)

Ostatnio zrobiłam kokosowy budyń jaglany wyszedł cudowny, egzotyczny smak kokosowy, pyszności!


Czekoladowy budyń jaglany ze smażonymi bananami




Czekoladowy budyń jaglany ze smażonymi bananami / 2 porcje

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3-5 łyżek kakao bez cukru
  • cukier do smaku (lub zamiennik taki jak miód, syrop klonowy)
  • 3 kawałki banana
  • 1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie:
  • Kaszę płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą, ciepłą wodą.
  • Przekładamy do garnka.
  • Zalewamy mlekiem i wodą.
  • Gotujemy do miękkości.
  • Ugotowaną przekładamy do blendera, najlepiej kielichowego.
  • Dodajemy kakao oraz cukier lub zamiennik cukru i miksujemy na jednolity krem.
  • Jeśli będzie zbyt gęsty, dolewamy nieco mleka.
  • Gotowy przelewamy do miseczek.
  • Na małej patelni rozpuszczamy masło.
  • Kawałki banana układamy na patelni z masłem płaska częścią do dołu.
  • Smażymy, aż będą złoto-brązowe.
  • Układamy na budyniu.
  • Czekoladowy budyń jaglany jest pyszny na ciepło i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz