2019/04/07

Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą

Wielkanoc coraz bliżej, a mój dzisiejszy przepis idealny jest na świąteczne, Wielkanocne śniadanie. To prosta sałatka jajeczna, z dodatkiem ciecierzycy i czerwonej fasoli. Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sałatek jajecznych.

Zachęcam też do wypróbowania sałatki jajecznej Babci Małgosi oraz innych, równie pysznych:

Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą




Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą / 2 -3 porcje

Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 400 g fasoli czerwonej z puszki
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
  • Przekładamy do miski.
  • Cebulę obieramy i siekamy.
  • Dodajemy do jajek.
  • Ciecierzycę i fasolę z puszki płuczemy pod bieżącą wodą z zalewy. 
  • Odsączamy i dodajemy do pozostałych składników.
  • Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy sałatkę do smaku.
  • Najlepiej smakuje na drugi dzień. 
  • Przechowujemy w lodówce.
  • Sałatkę można wzbogacić o dodanie ogórków konserwowych.


Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą

Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą

Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz