Wielkanoc coraz bliżej, a mój dzisiejszy przepis idealny jest na świąteczne, Wielkanocne śniadanie. To prosta sałatka jajeczna, z dodatkiem ciecierzycy i czerwonej fasoli. Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sałatek jajecznych.
Zachęcam też do wypróbowania sałatki jajecznej Babci Małgosi oraz innych, równie pysznych:
Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą / 2 -3 porcje
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 400 g fasoli czerwonej z puszki
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 1 cebula
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
- Przekładamy do miski.
- Cebulę obieramy i siekamy.
- Dodajemy do jajek.
- Ciecierzycę i fasolę z puszki płuczemy pod bieżącą wodą z zalewy.
- Odsączamy i dodajemy do pozostałych składników.
- Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy sałatkę do smaku.
- Najlepiej smakuje na drugi dzień.
- Przechowujemy w lodówce.
- Sałatkę można wzbogacić o dodanie ogórków konserwowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz