Pieczoną owsiankę nazywam zamiennie ciastem owsianym, bo to zdrowsze wersja ciasta, zdecydowanie fit. Z miodem, jogurtem greckim, bez dodatku mąki i zbędnych składników.
Pieczona owsianka z bananami / 8 kawałków (forma do pieczenia 23 cm).
Składniki:
- 1 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 1/2 banana
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy płatki owsiane.
- Wlewamy mleko i dodajemy jogurt grecki.
- Wbijamy całe jajko i dodajemy miód.
- Banana bez skóry kroimy na plasterki i dodajemy do miski ze składnikami.
- Całość delikatnie mieszamy.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wlewamy masę.
- Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Gdy pieczona owsianka ostygnie, łatwo pokroimy ją na kawałki.
- Podajemy z plasterkami 1/2 banana, ułożonymi na wierzchu.
Przepis powstał we współpracy z https://ptbo.edu.pl/
świetny pomysł
OdpowiedzUsuńCzy można użyć błyskawicznych płatków owsianych?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam
UsuńŚwietny przepis, przepychota , mniam .
OdpowiedzUsuń