2019/03/21

Pieczona owsianka z bananami

Jest to zdecydowanie moje ulubione śniadanie na słodko. Pieczona owsianka smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Dzisiaj zrobiłam wersję z bananami.

Pieczoną owsiankę nazywam zamiennie ciastem owsianym, bo to zdrowsze wersja ciasta, zdecydowanie fit. Z miodem, jogurtem greckim, bez dodatku mąki i zbędnych składników.

Pieczona owsianka z bananami jest wilgotna i naprawdę pyszna. Koniecznie musicie wypróbować na śniadanie czy na deser. Idealna także jako lunch do pracy.


Pieczona owsianka z bananami

Pieczona owsianka z bananami / 8 kawałków (forma do pieczenia 23 cm).

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 1/2 banana
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  • Do miski wsypujemy płatki owsiane.
  • Wlewamy mleko i dodajemy jogurt grecki.
  • Wbijamy całe jajko i dodajemy miód.
  • Banana bez skóry kroimy na plasterki i dodajemy do miski ze składnikami.
  • Całość delikatnie mieszamy.
  • Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wlewamy masę.
  • Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  • Gdy pieczona owsianka ostygnie, łatwo pokroimy ją na kawałki.
  • Podajemy z plasterkami 1/2 banana, ułożonymi na wierzchu.
Przepis powstał we współpracy z https://ptbo.edu.pl/

Pieczona owsianka z bananami

4 komentarze: