- 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona)
- cukinia
- bakłażan
- opakowanie makaronu penne
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- sól pieprz
- łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
- Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry.
- Papryki oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki.
- Bakłażan pokrojony w plastry grubości 2 cm na 30 minut moczyć w osolonej zimnej wodzie, w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki.
- Warzywa grilujemy, aż uzyskają charakterystyczne dla grilowania paski. Gotujemy makaron al dente: Lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedzamy
- Grilowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą specialite. Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz