2014/08/11

Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach

Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach

Składniki: ( 2 porcje ) 
  • 2 gniazdka makaronu Pappardelle all'Uovo Bolognesi Barilla 
  • 1 mała czerwona papryka 
  • 1 mała cukinia 
  • 5 średniej wielkości pieczarek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 plaster schabu 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 1 szklanka pomidorów pelati z puszki razem z sokiem 
  •  2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek 

Przygotowanie: 
  • Oczyszczoną czerwoną paprykę, pieczarki, cukinię i schab kroimy w paski podobnej wielkości. 
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku i dodajemy paski schabu, obsmażamy. 
  • Następnie wszystkie warzywa przekładamy do mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. 
  • Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę bulionu. 
  • W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Na 5 minut przed końcem dodajemy do potrawki mięsno-warzywnej oregano oraz ostrą paprykę w proszku, doprawiamy do smaku. 
  • Makaron przekładamy do gotowej potrawki, delikatnie, ale starannie mieszamy, przekładamy do ogrzanego talerza, podajemy zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz