Takie śniadanie zjadłam dzisiaj. Puszysty omlet biszkoptowy z 2 składników, bo tylko 2 jajka i mąka w ilości 2 łyżki oraz góra owoców na jogurcie greckim i czekolada. To było najlepsze śniadanie na słodko jakie sobie kiedykolwiek przygotowałam.
Wiem, że lubicie takie przepisy, dlatego będzie ich na blogu z pewnością więcej. Idzie wiosna, a na moim talerzu niemal przez cały rok jest kolorowo! Ole!
Omlet biszkoptowy to świetny pomysł na śniadanie dla dzieci lub lunch do pracy. Już od Was zależy jak będzie wyglądał
Omlet biszkoptowy z jogurtem greckim i owocami / 1 porcja
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 mała pomarańcza czerwona (sycylijska)
- 1/2 banana
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka czekolady mlecznej startej nożem
- 2 łyżki pestek z granatu
- kawałek masła do wysmarowania patelni
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywno.
- Żółtka mieszamy i dodajemy do ubitych białek razem z mąką.
- miksujemy tylko dla połączenia się składników.
- Patelnię nagrzaną smarujemy masłem.
- Wylewamy masę jajeczną.
- Smażymy omlet z każdej strony na złoto-brązowo.
- Gotowy omlet biszkoptowy przekładamy na talerz do ostygnięcia.
- Banana kroimy w ukośne plastry.
- Z pomarańczy odcinamy górną i dolną cześć.
- Następnie przy pomocy ostrego noża odcinamy wokoło skórę tak, aby owoc był bez białej skórki.
- Pomarańczę kroimy na plastry.
- Zimny omlet smarujemy jogurtem greckim.
- Układamy plastry pomarańczy i banana.
- Posypujemy pestkami granatu i wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz