- duża cukinia
- 1/2 średniego bakłażana
- mała czerwona papryka
- 1/2 puszki brązowej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- natka pietruszki
- mała biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta suszonej bazylii
- Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy. Osuszamy. Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy.
- Paprykę, cuknię i bakłażana kroimy w drobną kostkę.
- Na łyżce oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kolejno bakłażana i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine.
- Gdy bakłażan będzie już miękki dodajemy paprykę z cukinią, dusimy 10 minut - Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy 5 minut
- Na sam koniec dodajemy 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość doprawiamy bazylią, oregano,suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz solą i pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty. Danie posypujemy umytą i posiekaną natką.
Świetne przepisy na cukinie. Zaczęło brakować mi pomysłów a tu taki skarbiec. Jesteś moją inspiracją. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńI będę zaglądać, podpatrywać i gotować :)
cukinia to moje ulubione warzywo i dziękuję za tak miłe słowa! pozdrawiam!
Usuń