2014/08/07

Ratatuja z soczewicą


Składniki: 
  • duża cukinia 
  • 1/2 średniego bakłażana 
  • mała czerwona papryka 
  • 1/2 puszki brązowej soczewicy 
  • puszka krojonych pomidorów
  • natka pietruszki 
  • mała biała cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • szczypta suszonej bazylii 
  • Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 
  • sól pieprz 

Przygotowanie: 
  • Warzywa myjemy. Osuszamy. Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy. 
  • Paprykę, cuknię i bakłażana kroimy w drobną kostkę. 
  • Na łyżce oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kolejno bakłażana i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine. 
  • Gdy bakłażan będzie już miękki dodajemy paprykę z cukinią, dusimy 10 minut - Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy 5 minut 
  • Na sam koniec dodajemy 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość doprawiamy bazylią, oregano,suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz solą i pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty. Danie posypujemy umytą i posiekaną natką.


2 komentarze:

  1. Świetne przepisy na cukinie. Zaczęło brakować mi pomysłów a tu taki skarbiec. Jesteś moją inspiracją. Dziękuję.
    I będę zaglądać, podpatrywać i gotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinia to moje ulubione warzywo i dziękuję za tak miłe słowa! pozdrawiam!

      Usuń