Staram się planować posiłki i zakupy z tygodniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu mogę spokojnie zastanowić się nad menu na nowy tydzień, a mój koszyk z zakupami jest zapełniony tylko tym, co potrzeba. Zawsze zabieram ze sobą do sklepu listę zakupów i przy kasie nie spotyka mnie zaskoczenie.
Uwielbiam robić zakupy. Mięso jem maksymalnie 1 raz w tygodniu, ale zupełnie nie odczuwam jego braku w moim menu. Zastępuję je strączkami takimi jak soczewica, ciecierzyca czy wszelkiego rodzaju fasole. Komponuję posiłki kolorowe, zdrowe i niedrogie, często na dwa dni.
Ten przepis na zupę przygotowałam ze składników, jakie akurat miałam w domu i to była moja najlepsza spontaniczna zimowa zupa, wchodzi na stałe do mojego menu. Jedynie będę zmieniać rodzaje makaronu :) Pychotka!
Zupa z soczewicą, ciecierzycą i pomidorami z makaronem / 4 porcje
Składniki:
- 200 g soczewicy z puszki
- 80 g ciecierzycy z puszki
- 2 małe marchewki
- 1 mała cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5-6 nitek makaronu spaghettii
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- ostra papryka w proszku do smaku
- 6 łyżek passaty pomidorowej
- około 1 l zimnej wody
- 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek i umytą marchew obieramy.
- Kroimy w kostkę.
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa.
- Podsmażamy 3 minuty.
- Następnie wlewamy wodę.
- Dodajemy passatę pomidorową.
- Po 3-5 minutach dodajemy odsączone z zalewy warzywa czyli ciecierzycę oraz soczewicę.
- Mieszamy.
- Nitki spaghetti przełamujemy i dodajemy do zupy.
- Gotujemy, aż makaron będzie miękki, a zupa zgęstnieje.
- Jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy więcej wody.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy ostrą paprykę oraz suszony majeranek.
- Zupa jest jeszcze lepsza w smaku na drugi dzień.
- Jeśli macie inny makaron, można użyć jak najbardziej.
***Moje rady:
Ja mięsa nie jem już od 5 lat :) Pyszna zupa!
OdpowiedzUsuńdobry wynik!
Usuń