2019/01/27

Zupa z soczewicą, ciecierzycą i pomidorami z makaronem

Staram się planować posiłki i zakupy z tygodniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu mogę spokojnie zastanowić się nad menu na nowy tydzień, a mój koszyk z zakupami jest zapełniony tylko tym, co potrzeba. Zawsze zabieram ze sobą do sklepu listę zakupów i przy kasie nie spotyka mnie zaskoczenie. 

Uwielbiam robić zakupy. Mięso jem maksymalnie 1 raz w tygodniu, ale zupełnie nie odczuwam jego braku w moim menu. Zastępuję je strączkami takimi jak soczewica, ciecierzyca czy wszelkiego rodzaju fasole. Komponuję posiłki kolorowe, zdrowe i niedrogie, często na dwa dni. 

Ten przepis na zupę przygotowałam ze składników, jakie akurat miałam w domu i to była moja najlepsza spontaniczna zimowa zupa, wchodzi na stałe do mojego menu. Jedynie będę zmieniać rodzaje makaronu :) Pychotka!


Zupa z soczewicą, ciecierzycą i pomidorami z makaronem




Zupa z soczewicą, ciecierzycą i pomidorami z makaronem / 4 porcje

Składniki:
  • 200 g soczewicy z puszki
  • 80 g ciecierzycy z puszki
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5-6 nitek makaronu spaghettii
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • ostra papryka w proszku do smaku
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • około 1 l zimnej wody
  • 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki (opcjonalnie).

Przygotowanie:
  • Cebulę, czosnek i umytą marchew obieramy.
  • Kroimy w kostkę.
  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa.
  • Podsmażamy 3 minuty.
  • Następnie wlewamy wodę.
  • Dodajemy passatę pomidorową.
  • Po 3-5 minutach dodajemy odsączone z zalewy warzywa czyli ciecierzycę oraz soczewicę.
  • Mieszamy.
  • Nitki spaghetti przełamujemy i dodajemy do zupy.
  • Gotujemy, aż makaron będzie miękki, a zupa zgęstnieje.
  • Jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy więcej wody.
  • Doprawiamy do smaku, dodajemy ostrą paprykę oraz suszony majeranek.
  • Zupa jest jeszcze lepsza w smaku na drugi dzień.
  • Jeśli macie inny makaron, można użyć jak najbardziej.
***Moje rady: 
  1. Do zupy można dodać starty twardy ser np. grana padano lub parmezan. 
  2. Zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli dodam skórkę sera włoskiego czyli np. parmezanu czy grana padano.
  3. Nie obawiajmy się ostrej papryki, ona w zupie pełni rolę "rozgrzewacza", a ze strączkami komponuje się wyśmienicie!

Zupa z soczewicą, ciecierzycą i pomidorami z makaronem

Zupa z soczewicą, ciecierzycą i pomidorami z makaronem

Zupa z soczewicą, ciecierzycą i pomidorami z makaronem

2 komentarze: