- pęczek botwinki
- 1/2 cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki śmietanki do gotowania
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- garść posiekanego koperku i garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Umytą botwinkę kroimy od listków aż po łodyżki, cukinię na ćwiartki i następnie w plasterki.
- Na patelnię wlewamy oliwę z pierwszego tłoczenia, dodajemy plasterki czosnku i wrzucamy botwinkę z cukinią. Całość podsmażamy przez chwilę, następnie dolewamy nieco wody i dusimy kilka minut.
- Po tym czasie hartujemy śmietankę i wlewamy do botwinki z cukinią. Mieszamy, doprawiamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy posypane ziołami świeżymi, jako dodatek do mięsa, makaronu, ryżu czy kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz