2014/08/08

Botwinka z cukinią w delikatnym sosie śmietanowym z dużą ilością świeżego koperku i natki


Składniki: 
  • pęczek botwinki 
  • 1/2 cukinii 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki śmietanki do gotowania 
  • sól i pieprz do smaku 
  • oliwa z pierwszego tłoczenia 
  • garść posiekanego koperku i garść posiekanej natki pietruszki 

Przygotowanie: 
  • Umytą botwinkę kroimy od listków aż po łodyżki, cukinię na ćwiartki i następnie w plasterki. 
  • Na patelnię wlewamy oliwę z pierwszego tłoczenia, dodajemy plasterki czosnku i wrzucamy botwinkę z cukinią. Całość podsmażamy przez chwilę, następnie dolewamy nieco wody i dusimy kilka minut. 
  • Po tym czasie hartujemy śmietankę i wlewamy do botwinki z cukinią. Mieszamy, doprawiamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy posypane ziołami świeżymi, jako dodatek do mięsa, makaronu, ryżu czy kaszy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz