Focaccię robię bardzo często, w rożnych wersjach. Dzisiaj przygotowałam taką z czarnym sezamem, w kwadratowej foremce, a praktycznie naczyniu żaroodpornym.
Z tego przepisu można przygotować jedną dużą blachę focacci lub kilka małych - z mojego naczynia 15x15 cm otrzymałam trzy malutkie focaccie.
Zawsze używam tylko świeżych drożdży, ciasto pięknie wyrasta, a smak jest naprawdę lepszy, w porównaniu z tym przygotowywanym na suchych drożdżach.
Focaccia z czarnym sezamem / 3 małe placki 15x15 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2 1/2 szklanki maki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłej wody
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy
- 1/2 szklanki czarnego sezamu
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Dodajemy pokruszone drożdże i sól.
- Dolewamy wodę i oliwę.
- Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie.
- Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
- Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni.
- Przykrywamy ręcznikiem.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Nakłuwamy nożem lub przy pomocy opuszków palców robimy wgłębienia.
- Posypujemy czarnym sezamem.
- Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C.
- Focaccię można zamrozić.
- Najlepiej smakuje jeszcze gorąca, oprószona solą morską!
25g drożdży? 😫 Nie nie. Nie tak to się robi. Spróbuj z podmłodą to zrozumiesz, że nie rodzaj drożdży jest dla smaku ważny, a czas i powolna fermentacja.
OdpowiedzUsuńDzięki za poradę
Usuń