2019/05/18

Focaccia z czarnym sezamem

Focaccię robię bardzo często, w rożnych wersjach. Dzisiaj przygotowałam taką z czarnym sezamem, w kwadratowej foremce, a praktycznie naczyniu żaroodpornym.

Z tego przepisu można przygotować jedną dużą blachę focacci lub kilka małych - z mojego naczynia 15x15 cm otrzymałam trzy malutkie focaccie.

Zawsze używam tylko świeżych drożdży, ciasto pięknie wyrasta, a smak jest naprawdę lepszy, w porównaniu z tym przygotowywanym na suchych drożdżach.


Focaccia z czarnym sezamem




Focaccia z czarnym sezamem / 3 małe placki 15x15 cm 

Składniki:

na ciasto:

  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy
  • 1/2 szklanki czarnego sezamu


Przygotowanie:


  • Mąkę przesiewamy do miski.
  • Dodajemy pokruszone drożdże i sól.
  • Dolewamy wodę i oliwę.
  • Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie.
  • Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
  • Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni.
  • Przykrywamy ręcznikiem.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Nakłuwamy nożem lub przy pomocy opuszków palców robimy wgłębienia.
  • Posypujemy czarnym sezamem.
  • Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C.
  • Focaccię można zamrozić.
  • Najlepiej smakuje jeszcze gorąca, oprószona solą morską!


Focaccia z czarnym sezamem

2 komentarze:

  1. 25g drożdży? 😫 Nie nie. Nie tak to się robi. Spróbuj z podmłodą to zrozumiesz, że nie rodzaj drożdży jest dla smaku ważny, a czas i powolna fermentacja.

    OdpowiedzUsuń