Pierwszy Dzień Wiosny, a ja mam dla Was nowy przepis na sałatkę. Kolorowa, bardzo szybka w przygotowaniu i równie szybko znika z talerza, bo taka dobra jest.
Sałatka z mozzarellą, ciecierzycą i pomidorkami to przepis na wiosenne śniadania i lunche do pracy. Przepis na chlebki z patelni, które znajdują sie na zdjęciu jest na blogu flatbread z patelni.
Sałatka z mozzarellą, ciecierzycą i pomidorkami / 1 porcja
Składniki:
- 1 kula mozzarelli
- 3 łyżki ciecierzycy z puszki
- 6 kolorowych pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano.
- 2 łyżeczki posiekanej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała pomarańcza sycylijskiej plus
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Mozzarellę kroimy w plastry.
- Rozkładamy na talerzu.
- Ciecierzycę płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy.
- Układamy na mozzarelli.
- Pomidorki umyte i osuszone dzielimy na polówki.
- Układamy na talerzu z mozzarellą i ciecierzycą.
- Odcinamy oba końce pomarańczy.
- Następnie obracając owoc, odcinamy skórę tak, aby pozostał miąższ bez białej części.
- Przy pomocy ostrego noża wycinamy fileciki pomarańczy, układamy na sałatce.
- Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok do szklanki.
- Dodajemy oliwę, doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Pomarańczowym dressingiem polewamy sałatkę.
- Sałatkę posypujemy bazylią i startym serem grana padano lub parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz