2019/03/21

Sałatka z mozzarellą, ciecierzycą i pomidorkami

Pierwszy Dzień Wiosny, a ja mam dla Was nowy przepis na sałatkę. Kolorowa, bardzo szybka w przygotowaniu i równie szybko znika z talerza, bo taka dobra jest. 

Sałatka z mozzarellą, ciecierzycą i pomidorkami to przepis na wiosenne śniadania i lunche do pracy. Przepis na chlebki z patelni, które znajdują sie na zdjęciu jest na blogu flatbread z patelni.


Sałatka z mozzarellą, ciecierzycą i pomidorkami


Sałatka z mozzarellą, ciecierzycą i pomidorkami / 1 porcja

Składniki:

  • 1 kula mozzarelli
  • 3 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 6 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano.
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała pomarańcza sycylijskiej plus
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

  • Mozzarellę kroimy w plastry.
  • Rozkładamy na talerzu.
  • Ciecierzycę płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy.
  • Układamy na mozzarelli.
  • Pomidorki umyte i osuszone dzielimy na polówki.
  • Układamy na talerzu z mozzarellą i ciecierzycą.
  • Odcinamy oba końce pomarańczy. 
  • Następnie obracając owoc, odcinamy skórę tak, aby pozostał miąższ bez białej części. 
  • Przy pomocy ostrego noża wycinamy fileciki pomarańczy, układamy na sałatce.
  • Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok do szklanki.
  • Dodajemy oliwę, doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Pomarańczowym dressingiem polewamy sałatkę.
  • Sałatkę posypujemy bazylią i startym serem grana padano lub parmezanem.


Sałatka z mozzarellą, ciecierzycą i pomidorkami

Sałatka z mozzarellą, ciecierzycą i pomidorkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz