Długi weekend majowy powoli się kończy, ale za to przed nami sporo słonecznych dni i piękna pogoda. Coraz więcej owoców i warzywa na straganach. Wiem, że są już pierwsze polskie truskawki!
Lubię przygotowywać dania, które nawiązują do wakacji i smaków, które poznajemy. Dzisiaj przygotowałam prostą, ale kolorową i smaczną sałatkę. Po raz pierwszy połączyłam kuskus z fetą i był to sukces! Smak na piątkę!
To idealny przepis na lunch do pracy, który można przygotować dzień wcześniej. Co Wy na to? Korzystajcie z weekendu, róbcie sałatki z moich przepisów! Satysfakcja gwarantowana :)
Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami / 6-8 porcji
Składniki:
- 150 g kaszy kuskus
- 1 kostka sera feta
- 1 ogórek zielony
- 350 g czarnych oliwek
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula dymka
- sól, pieprz do smaku
- 2 limonki pokrojone na ćwiartki
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Czekamy, aż całkowicie ostygnie.
- Kukurydzę odcedzamy i przekładamy do miski z kuskusem.
- Czarne oliwki odsączamy i kroimy na plasterki.
- Dodajemy do kaszy z kukurydzą.
- Ogórka zielonego razem ze skórą kroimy w kostkę.
- Dodajemy do pozostałych składników.
- Zieloną część dymki drobno kroimy, a białą cześć kroimy w ukośne plastry.
- Dodajemy do miski z kaszą.
- Fetę kroimy w kostkę lub możemy ją pokruszyć prosto do sałatki.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Wkładamy do lodówki na kwadrans, aby smaki "przegryzły się".
- Aby feta dobrze kroiła się w kostkę, należy ją wyjąć na 30 minut przed krojeniem z lodówki.
- Sałatkę podajemy z ćwiartką limonki.
uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuń