sobota, 5 maja 2018

Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami

Długi weekend majowy powoli się kończy, ale za to przed nami sporo słonecznych dni i piękna pogoda. Coraz więcej owoców i warzywa na straganach. Wiem, że są już pierwsze polskie truskawki!

Lubię przygotowywać dania, które nawiązują do wakacji i smaków, które poznajemy. Dzisiaj przygotowałam prostą, ale kolorową i smaczną sałatkę. Po raz pierwszy połączyłam kuskus z fetą i był to sukces! Smak na piątkę! 

To idealny przepis na lunch do pracy, który można przygotować dzień wcześniej. Co Wy na to? Korzystajcie z weekendu, róbcie sałatki z moich przepisów! Satysfakcja gwarantowana :)





Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami / 6-8 porcji

Składniki:

  • 150 g kaszy kuskus
  • 1 kostka sera feta
  • 1 ogórek zielony
  • 350 g czarnych oliwek
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula dymka
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 limonki pokrojone na ćwiartki

Przygotowanie:
  • Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Czekamy, aż całkowicie ostygnie.
  • Kukurydzę odcedzamy i przekładamy do miski z kuskusem.
  • Czarne oliwki odsączamy i kroimy na plasterki.
  • Dodajemy do kaszy z kukurydzą.
  • Ogórka zielonego razem ze skórą kroimy w kostkę.
  • Dodajemy do pozostałych składników.
  • Zieloną część dymki drobno kroimy, a białą cześć kroimy w ukośne plastry.
  • Dodajemy do miski z kaszą.
  • Fetę kroimy w kostkę lub możemy ją pokruszyć prosto do sałatki.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Wkładamy do lodówki na kwadrans, aby smaki "przegryzły się".
  • Aby feta dobrze kroiła się w kostkę, należy ją wyjąć na 30 minut przed krojeniem z lodówki.
  • Sałatkę podajemy z ćwiartką limonki.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...