Wczoraj piękna wiosna, a dzisiaj zaledwie jeden stopień powyżej zera. Taka pogoda zainspirowała mnie do przygotowania rozgrzewającego dania z dodatkiem kurczaka. Nie jem często mięsa, ale to właśnie drobiowe smakuje mi najbardziej. Bardzo popularne myślę połączenie cieciorki z pomidorami, do tego kawałki kurczaka, wędzona słodka papryka i posiekana natka bogata w witaminę C i przepis na rozgrzewające danie już jest!
To moje ulubione połączenia, menu na kolejne dni zaplanowane i mam nadzieję, że uda mi się pokazać Wam moje nowe dania! Udanego tygodnia i co? Czekamy na słońce? Podobno w Warszawie było :)
Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach / 2 porcje
Składniki:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 300 g ciecierzycy z puszki
- 400 g pomidorów w całości z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 pęczka posiekanej natki z pietruszki
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka dokładnie myjemy.
- Osuszamy i oczyszczamy z kości i błonek.
- Kroimy w kostkę.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Na patelnię lub do garnka z grubszym dnem wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy papryki w proszku, plasterki czosnku i kawałki kurczaka.
- Całość podsmażamy, aż kurczak nie będzie surowy.
- Otwieramy puszkę pomidorów i wlewamy do mięsa.
- Pomidory delikatnie rozdrabniamy.
- Całość dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dodajemy odsączona ciecierzycę.
- Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
- Doprawiamy do smaku.
- Dla uzyskania intensywniejszego koloru sosu, można dodać więcej papryki w proszku, pamiętając, że wędzona ma bardzo wyrazisty smak, dlatego warto wybrać zwykłą.
- Do gulaszu dodajemy połowę porcji posiekanej natki z pietruszki.
- Mieszamy.
- Podajemy na ciepło z ulubiona kaszą, ryżem czy makaronem lub chlebkami np. pita.
Sycące i pożywne danie! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
UsuńPodobają mi się takie przepisy. Dużo "konkretności" do zjedzenia przy minimalnym nakładzie pracy. I czasu, a tego zawsze mi brakuje i tylko te "szybkie" przepisy mają u mnie szanse na zaistnienie w praktyce. Popełnię go w tygodniu. Będzie z chlebkiem :)
OdpowiedzUsuńAgusto, cieszę się, że spodobał się przepis i czekam na opinię po przygotowaniu dania, pozdrawiam ciepło!
Usuńwygląda przepysznie i w składzie same pyszności
OdpowiedzUsuńdałam suszoną natkę i też dobry :) dodałam również troszkę papryczki jalapeno ze słoika :D polecam!
OdpowiedzUsuńekspresowe danie - a jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńZaraz gotuję :)
OdpowiedzUsuńTo danie jest przepyszne i bardzo szybko się je robi, max.15 minut:)
OdpowiedzUsuńSzybkie,pożywne i smaczne😋
OdpowiedzUsuńTeż się zabieram za przytowanie. Podam z młodymi ziemniaczkami mam nadzieję że będą pasować.
OdpowiedzUsuńNo jasne, smacznego 👍
Usuń