Dawno nic nie piekłam na słodko, o ile pamiętam od Bożego Narodzenia. Wczoraj przygotowałam pyszną babkę marmurkową, na oliwie z oliwek, z polewą czekoladową. Podałam ją z płatkami kokosowymi, które idealnie komponują się z czekoladą i ciastem.
Babka marmurkowa na oliwie z oliwek to jest coś! Wilgotna i pięknie pachnąca w całym domu. Ten przepis jest prosty i sprawdzony. To ciasto, które zdecydowanie zrobię na Wielkanoc.
Babka marmurkowa
Składniki:
- 450 g mąki
- 300 g cukru pudru
- 200 ml oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 20 g kakao bez cukru
ponadto:
- polewa czekoladowa
- 100 g płatków kokosowych
- 1/2 łyżeczki margaryny
- 2-3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Żółtka ucieramy, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek.
- Białka ubijamy z cukrem pudrem.
- Ubite białka z cukrem pudrem dodajemy do żółtek z oliwą z oliwek.
- Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy oraz mleko.
- Delikatnie mieszamy.
- Masę dzielimy na dwie części.
- Jedną mieszamy z kakao.
- Keksówkę smarujemy tłuszczem, a następnie obsypujemy bułka tartą.
- Nadmiar bułki tartej usuwamy.
- Ciasto do keksówki wlewamy naprzemienne, czyli porcja jasnego ciasta, a następna warstwa to porcja ciasta z kakao.
- Pieczemy przez 40-50 minut w 160 st., do momentu, aż drewniany patyczek będzie suchy.
- Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
- Wyciągamy z formy, polewamy polewą czekoladową.
- Podajemy posypane płatkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz