2019/03/03

Babka marmurkowa

Dawno nic nie piekłam na słodko, o ile pamiętam od Bożego Narodzenia. Wczoraj przygotowałam pyszną babkę marmurkową, na oliwie z oliwek, z polewą czekoladową. Podałam ją z płatkami kokosowymi, które idealnie komponują się z czekoladą i ciastem.

Babka marmurkowa na oliwie z oliwek to jest coś! Wilgotna i pięknie pachnąca w całym domu. Ten przepis jest prosty i sprawdzony. To ciasto, które zdecydowanie zrobię na Wielkanoc.


Babka marmurkowa




Babka marmurkowa

Składniki:
  • 450 g mąki 
  • 300 g cukru pudru
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 g kakao bez cukru

ponadto:
  • polewa czekoladowa
  • 100 g płatków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki margaryny
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
  • Żółtka oddzielamy od białek.
  • Żółtka ucieramy, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek.
  • Białka ubijamy z cukrem pudrem.
  • Ubite białka z cukrem pudrem dodajemy do żółtek z oliwą z oliwek.
  • Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy oraz mleko.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Masę dzielimy na dwie części.
  • Jedną mieszamy z kakao.
  • Keksówkę smarujemy tłuszczem, a następnie obsypujemy bułka tartą.
  • Nadmiar bułki tartej usuwamy.
  • Ciasto do keksówki wlewamy naprzemienne, czyli porcja jasnego ciasta, a następna warstwa to porcja ciasta z kakao.
  • Pieczemy przez 40-50 minut w 160 st., do momentu, aż drewniany patyczek będzie suchy.
  • Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
  • Wyciągamy z formy, polewamy polewą czekoladową.
  • Podajemy posypane płatkami kokosowymi.


Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz