Kaszę jaglaną odkrywam na nowo, tym razem tak mi smakuje, że jem ją niemal każdego dnia, w rożnych kombinacjach. Ostatnio np. miksuję do pracy koktajle jaglane z owocami takimi jak brzoskwinia czy banan. Są bardzo kremowe i syte!
Ten przepis jest bardzo orzeźwiający i świetnie sprawdza się jak obiad w upalny dzień. Sprawdziłam, wiec i Wam polecam!
Kasza jaglana z jajkiem sadzonym i sałatką / 1 porcja
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- gruby plaster białej cebuli
- 1/2 pomidora
- 1 gruby plaster sałaty lodowej
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Pomidora kroimy w kostkę.
- Sałatę lodową kroimy w paski.
- Cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
- Przekładamy do miseczki.
- Doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Kaszę jaglaną wykładamy na talerz.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, gdy rozgrzeje się, wbijamy jajko, smażymy sadzone.
- Usmażone jajko układamy na kaszy jaglanej, obok wykładamy sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz