Wczoraj przygotowałam ekspresowe danie makaronowe, które było nie tylko smaczne, ale i syte. Mnóstwo kolorów, papryka, pomidory, oliwki i włoskie akcenty czyli oliwa, parmezan i świeża bazylia. Lubię takie dania, zwłaszcza, że są to spontaniczne pomysły, a takie wychodzą najlepiej.
Makaron z papryką i pomidorami to moja propozycja na szybki lunch do pudełka do pracy, ale nie tylko. Posmakuje dzieciom i wszystkim, którzy nie lubią mięsa.
Makaron z papryką i pomidorami / 2 porcje
Składniki:
- 200 g makaronu penne czyli rurki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki czarnych, wydrylowanych oliwek
- 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano
- 10 listków świeżej bazylii
- 5 pomidorków gałązkowych małych, soczystych i słodkich
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Papryki kroimy w paski.
- Czosnek obieramy i kroimy drobno.
- Pomidory kroimy na pół.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy papryki kolorowe w paskach oraz czosnek.
- Podsmażamy, aż będą półtwarde.
- Dodajemy kawałki pomidorów.
- Czekamy, aż powstanie sos, a papryki będą miękkie.
- Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu z papryką i pomidorami, doprawiamy do smaku, starannie mieszamy.
- Dodajemy oliwki posiekane i ponownie delikatnie mieszamy.
- Wykładamy na talerze.
- Posypujemy każdą porcję połową parmezanu i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz