2019/02/08

Makaron z papryką i pomidorami

Wczoraj przygotowałam ekspresowe danie makaronowe, które było nie tylko smaczne, ale i syte. Mnóstwo kolorów, papryka, pomidory, oliwki i włoskie akcenty czyli oliwa, parmezan i świeża bazylia. Lubię takie dania, zwłaszcza, że są to spontaniczne pomysły, a takie wychodzą najlepiej.

Makaron z papryką i pomidorami to moja propozycja na szybki lunch do pudełka do pracy, ale nie tylko. Posmakuje dzieciom i wszystkim, którzy nie lubią mięsa.


Makaron z papryką i pomidorami


Makaron z papryką i pomidorami / 2 porcje


Składniki:
  • 200 g makaronu penne czyli rurki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki czarnych, wydrylowanych oliwek
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 5 pomidorków gałązkowych małych, soczystych i słodkich
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Papryki kroimy w paski.
  • Czosnek obieramy i kroimy drobno.
  • Pomidory kroimy na pół.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy papryki kolorowe w paskach oraz czosnek.
  • Podsmażamy, aż będą półtwarde.
  • Dodajemy kawałki pomidorów.
  • Czekamy, aż powstanie sos, a papryki będą miękkie.
  • Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu z papryką i pomidorami, doprawiamy do smaku, starannie mieszamy.
  • Dodajemy oliwki posiekane i ponownie delikatnie mieszamy.
  • Wykładamy na talerze.
  • Posypujemy każdą porcję połową parmezanu i listkami bazylii.


Makaron z papryką i pomidorami

Makaron z papryką i pomidorami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz