- butelka passaty rustico Cirio
- duża cukinia
- czerwona papryka
- 150 g żółtej fasolki szparagowej wcześniej ugotowanej al dente
- duży pomidor malinowy
- 3 duże ząbki czosnku
- suszone oregano
- pieprz cayenne
- sól do smaku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- garść siekanej natki
Przygotowanie:
- Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę z pierwszego tłoczenia i wrzucamy posiekane ząbki czosnku, gdy czosnek zacznie pachnieć, wrzucamy umyte i osuszone warzywa, (pomidor obrany ze skóry, a papryka oczyszczona z gniazd nasiennych) pokrojone na podobnej wielkości kawałki. Gdy będą al dente wlewamy 3/4 butelki passaty rustica, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Po tym czasie wrzucamy fasolkę al dente, dodajemy oregano, cayenne i sól, mieszamy i dusimy 10 minut.
- Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Posypujemy posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz