2024/09/30

Kokosowy budyń jaglany

Mam dla Was przepis na dobry początek dnia. Kokosowy budyń jaglany, który dzisiaj zrobiłam jest przepyszny i taki prosty w przygotowaniu. 

Kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym, zmiksowana i podana z płatkami kokosowymi, to było naprawdę udane przywitanie nowego dnia i nowego tygodnia! 

Kokosowy budyń jaglany


Kokosowy budyń jaglany / 2 porcje


Składniki:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml wody
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki wierzchniej warstwy mleka kokosowego (jest gęsta i kremowa)
  • miód, syrop klonowy lub inny zamiennik cukru do smaku
  • 2 garście płatków kokosowych

Przygotowanie:
  • Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą, ciepłą wodą.
  • Przekładamy do garnka z grubym dnem.
  • Wlewamy wodę oraz mleko kokosowe - śmietankę, która jest na wierzchu mleka kokosowego odkładamy do miseczki.
  • Gotujemy, aż kasza będzie miękka.
  • Ugotowaną kaszę przelewamy do blendera i miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
  • Jeśli budyń będzie zbyt gęsty - dolewamy nieco mleka zwykłego.
  • Dodajemy do smaku miód, syrop klonowy lub inny zamiennik cukru.
  • Miksujemy raz jeszcze.
  • Podajemy w miseczkach z płatkami kokosowymi i łyżką "śmietanki" kokosowej.
  • Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz