Mam dla Was przepis na dobry początek dnia. Kokosowy budyń jaglany, który dzisiaj zrobiłam jest przepyszny i taki prosty w przygotowaniu.
Kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym, zmiksowana i podana z płatkami kokosowymi, to było naprawdę udane przywitanie nowego dnia i nowego tygodnia!
Kokosowy budyń jaglany / 2 porcje
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 ml wody
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki wierzchniej warstwy mleka kokosowego (jest gęsta i kremowa)
- miód, syrop klonowy lub inny zamiennik cukru do smaku
- 2 garście płatków kokosowych
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą, ciepłą wodą.
- Przekładamy do garnka z grubym dnem.
- Wlewamy wodę oraz mleko kokosowe - śmietankę, która jest na wierzchu mleka kokosowego odkładamy do miseczki.
- Gotujemy, aż kasza będzie miękka.
- Ugotowaną kaszę przelewamy do blendera i miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
- Jeśli budyń będzie zbyt gęsty - dolewamy nieco mleka zwykłego.
- Dodajemy do smaku miód, syrop klonowy lub inny zamiennik cukru.
- Miksujemy raz jeszcze.
- Podajemy w miseczkach z płatkami kokosowymi i łyżką "śmietanki" kokosowej.
- Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz