2016/06/04

Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem i rzodkiewką

Kasze to nie tylko dodatek do drugiego dania z mięsem. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, przez cały rok. Są bardzo syte i zdrowe, a wybór jest naprawdę duży. Staram się jeść kasze tak często jak tylko to możliwe, a w sałatkach smakują mi najbardziej. Poza ulubioną gryczaną często przygotowuje sałatki z kaszą pęczak. Kasza jaglana już czeka w kolejce do wykorzystania, w planach mam budyń jaglany. 

Dzisiejsza sałatka jest bardzo orzeźwiająca, z dodatkiem zielonego ogórka, skórki z cytryny i chrupiącej rzodkiewki. Aby wzbogacić smak sałatki i dla witamin, dodałam posiekaną natkę z pietruszki, którą potrafię zajadać się bez końca, tak już mam po ukochanej babci Małgosi. Pamiętam jak jadła kanapki z pomidorek i listkami natki z pietruszki, dzisiaj ja robię podobnie!



Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem i rzodkiewką

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • 1/2 świeżego zielonego ogórka
  • 4 duże rzodkiewki
  • 1/3 pęczka natki z pietruszki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Kaszę przesypujemy do miski.
  • Ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kaszy.
  • Natkę z pietruszki drobno siekamy i dodajemy z otartą skórką z cytryny do pozostałych składników.
  • Doprawiamy do smaku, dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy.
  • Przekładamy do lodówki, aby składniki "przegryzły się".


2 komentarze: