Kasze to nie tylko dodatek do drugiego dania z mięsem. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, przez cały rok. Są bardzo syte i zdrowe, a wybór jest naprawdę duży. Staram się jeść kasze tak często jak tylko to możliwe, a w sałatkach smakują mi najbardziej. Poza ulubioną gryczaną często przygotowuje sałatki z kaszą pęczak. Kasza jaglana już czeka w kolejce do wykorzystania, w planach mam budyń jaglany.
Dzisiejsza sałatka jest bardzo orzeźwiająca, z dodatkiem zielonego ogórka, skórki z cytryny i chrupiącej rzodkiewki. Aby wzbogacić smak sałatki i dla witamin, dodałam posiekaną natkę z pietruszki, którą potrafię zajadać się bez końca, tak już mam po ukochanej babci Małgosi. Pamiętam jak jadła kanapki z pomidorek i listkami natki z pietruszki, dzisiaj ja robię podobnie!
Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem i rzodkiewką
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
- 1/2 świeżego zielonego ogórka
- 4 duże rzodkiewki
- 1/3 pęczka natki z pietruszki
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Kaszę przesypujemy do miski.
- Ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kaszy.
- Natkę z pietruszki drobno siekamy i dodajemy z otartą skórką z cytryny do pozostałych składników.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy.
- Przekładamy do lodówki, aby składniki "przegryzły się".
Wygląda bardzo smacznie. Podkradam przepis :)
OdpowiedzUsuńCiekawa...trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuń..