2014/08/08

Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem


Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki cukinii pokrojonej w kostkę 
  • 4 łyżki różyczek kalafiora + 1 łyżka do dekoracji 
  • 3 szczypty suszonej bazylii 
  • szczypta ostrej papryki w proszku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki oliwy 

Przygotowanie: 
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. 
  • Na oliwie, na patelni odpowiedniej do wstawienia do piekarnika, podsmażamy cukinię z czosnkiem i różyczkami kalafiora. 
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i sól, roztrzepujemy jajka widelcem. Gdy warzywa będą al dente dodajemy suszoną bazylię oraz ostrą paprykę i sól do smaku, mieszamy. 
  • Wlewamy masę jajeczną, czekamy 2-3 minuty, a następnie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika. 
  • Gotowe danie dekorujemy świeżymi różyczkami kalafiora, podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakuje z ciabattą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz