2014/08/07

Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry


Składniki: 
  • średnia cukinia 
  • 10 pomidorków czereśniowych 
  • mozzarella 
  • ząbek czosnku 
  • szczypta oregano 
  • 2 szczypty suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 
  • sól pieprz 

Przygotowanie: 
  • Cukinię myjemy. osuszamy i kroimy na plasterki. 
  • Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i układamy plastry cukinii oraz nieobrany ząbek czosnku.Gdy cukinia uzyska charakterystyczne dla grilowania pasy zestawiamy z ognia i przekładamy na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy. Pozostawiamy do ostygnięcia. 
  • Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki. Cuknię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem. Polewamy sosem z 2 łyżek oliwy z oliwek extra vergine, szczypty oregano i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz