- średnia cukinia
- 10 pomidorków czereśniowych
- mozzarella
- ząbek czosnku
- szczypta oregano
- 2 szczypty suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy. osuszamy i kroimy na plasterki.
- Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i układamy plastry cukinii oraz nieobrany ząbek czosnku.Gdy cukinia uzyska charakterystyczne dla grilowania pasy zestawiamy z ognia i przekładamy na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki. Cuknię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem. Polewamy sosem z 2 łyżek oliwy z oliwek extra vergine, szczypty oregano i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz