2014/08/08

Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera


Składniki: 
  • 2 jajka kilka plastrów świeżej cukinii 
  • 2 plastry sera gouda 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • szczypta chili 
  • szczypta czerwonej i słodkiej papryki w proszku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem 
  • sól, pieprz kolorowy w młynku 

Przygotowanie: 
  • Posiekany czosnek razem z plastrami cukinii podsmażamy przez 2-3 minuty na czosnkowej oliwie z oliwek. 
  • W tym czasie wbijamy jajka do miseczki, dodajemy oregano, sól i pieprz oraz chili, roztrzepujemy. Jajka wylewamy na patelnię z czosnkiem i cukinią i na najmniejszym ogniu czekamy, aż całość się zetnie. 
  • Na koniec posypujemy omlet serem oraz słodką papryką w proszku i wkładamy do piekarnika, a gdy ser ładnie roztopi się na omlecie, podajemy.


2 komentarze: