Składniki:
- mozzarella
- 250 g brokułów (w tym 125 g na pesto)
- 100 g zielonej soczewicy
- 5 pomidorków czereśniowych
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szczypta suszonego oregano
- sól pieprz
Przygotowanie:
- Brokuły myjemy, osuszamy. Rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ponownie odcedzamy.
- Różyczki brokułowe (125g) wkładamy do blendera, dodajemy obrane w całości ząbki czosnku oraz oliwę. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstej masy. Dodajemy Specialite, suszone oregano oraz pieprz i sól. Miksujemy kilka sekund. Pesto gotowe
- Soczewicę płuczemy dwa razy i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy Pozostałe brokuły rozkładamy na talerzu sałatkowym,dodajemy umyte i osuszone pomidorki czereśniowe pokrojone na ćwiartki, soczewicę oraz porwaną mozzarellę i podajemy z brokułowym pesto ułożonym na sałatce.
Jejku, rewelacyjne połączenie :) A ostatnio właśnie myślałam w jakie danie wkomponowac mozarelle :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie :)
OdpowiedzUsuń