2019/06/02

Muffinki z truskawkami

Jakie te muffinki z truskawkami były pyszne! Sezon na polskie truskawki przywitałam muffinkami. 

Przygotowałam je w ubiegły poniedziałek, bo tak naprawdę chciałam koniecznie wypróbować nową formę do muffinek. Sprawdziła się całkiem dobrze. Babeczki pięknie wyrosły, a w środku były wilgotne, jeszcze lepsze na następny dzień.

Do podania posmarowałam je gęstym i kremowym jogurtem greckim!


Muffinki z truskawkami



Muffinki z truskawkami / 12 muffinek

Składniki:
  • 300 g truskawek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

do dekoracji:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 100 g truskawek

Przygotowanie:
  • Truskawki myjemy.
  • Usuwamy szypułki.
  • Kroimy na kawałki.
  • W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki.
  • W drugie misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.
  • Mokre składniki wlewamy do miski z suchymi składnikami.
  • Na sam koniec dodajemy kawałki truskawek.
  • Mieszamy delikatnie.
  • Papilotki wkładamy do formy do muffinek.
  • Nakładamy po równo porcję ciasta.
  • Pieczemy z nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
  • Gdy całkowicie ostygną smarujemy je jogurtem greckim.
  • Na wierzchy każdej babeczki układamy ćwiartki lub połówki truskawek.
  • Na następny dzień muffinki są jeszcze bardziej wilgotne!
  • Zamiast jogurtu greckiego można użyć kremu na bazie śmietanki i mascarpone.




Muffinki z truskawkami

Muffinki z truskawkami

Muffinki z truskawkami

Muffinki z truskawkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz