Jakie te muffinki z truskawkami były pyszne! Sezon na polskie truskawki przywitałam muffinkami. 
Przygotowałam je w ubiegły poniedziałek, bo tak naprawdę chciałam koniecznie wypróbować nową formę do muffinek. Sprawdziła się całkiem dobrze. Babeczki pięknie wyrosły, a w środku były wilgotne, jeszcze lepsze na następny dzień.
Do podania posmarowałam je gęstym i kremowym jogurtem greckim!
Muffinki z truskawkami / 12 muffinek
Składniki:
- 300 g truskawek
 - 1/2 szklanki mleka
 - 100 g oleju
 - 250 g mąki pszennej
 - 2 jajka
 - 170 g cukru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
do dekoracji:
- 400 g jogurtu greckiego
 - 100 g truskawek
 
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy.
 - Usuwamy szypułki.
 - Kroimy na kawałki.
 - W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki.
 - W drugie misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.
 - Mokre składniki wlewamy do miski z suchymi składnikami.
 - Na sam koniec dodajemy kawałki truskawek.
 - Mieszamy delikatnie.
 - Papilotki wkładamy do formy do muffinek.
 - Nakładamy po równo porcję ciasta.
 - Pieczemy z nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
 - Gdy całkowicie ostygną smarujemy je jogurtem greckim.
 - Na wierzchy każdej babeczki układamy ćwiartki lub połówki truskawek.
 - Na następny dzień muffinki są jeszcze bardziej wilgotne!
 - Zamiast jogurtu greckiego można użyć kremu na bazie śmietanki i mascarpone.
 




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz