Jakie te muffinki z truskawkami były pyszne! Sezon na polskie truskawki przywitałam muffinkami.
Przygotowałam je w ubiegły poniedziałek, bo tak naprawdę chciałam koniecznie wypróbować nową formę do muffinek. Sprawdziła się całkiem dobrze. Babeczki pięknie wyrosły, a w środku były wilgotne, jeszcze lepsze na następny dzień.
Do podania posmarowałam je gęstym i kremowym jogurtem greckim!
Muffinki z truskawkami / 12 muffinek
Składniki:
- 300 g truskawek
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g oleju
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji:
- 400 g jogurtu greckiego
- 100 g truskawek
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy.
- Usuwamy szypułki.
- Kroimy na kawałki.
- W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki.
- W drugie misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.
- Mokre składniki wlewamy do miski z suchymi składnikami.
- Na sam koniec dodajemy kawałki truskawek.
- Mieszamy delikatnie.
- Papilotki wkładamy do formy do muffinek.
- Nakładamy po równo porcję ciasta.
- Pieczemy z nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
- Gdy całkowicie ostygną smarujemy je jogurtem greckim.
- Na wierzchy każdej babeczki układamy ćwiartki lub połówki truskawek.
- Na następny dzień muffinki są jeszcze bardziej wilgotne!
- Zamiast jogurtu greckiego można użyć kremu na bazie śmietanki i mascarpone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz