- 1 mała polędwiczka wieprzowa
- 1 mała marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże, czerwone pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki suszonego cząbru
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 szczypty ostrej papryki w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Dwa ząbki czosnku siekamy, marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni, na oliwie podsmażamy czosnek z marchewką, gdy czosnek zacznie ładnie pachnieć układamy pokrojone w równej grubości plastry polędwiczki, posypujemy cząbrem i oregano oraz ostrą papryką.
- Obsmażamy, a następnie dodajemy dwa całe i nieobrane ząbki czosnku oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory wraz z ich sokiem, a przy pomocy drewnianej łyżki lekko "zgniatamy" kawałki pomidorów.
- Całość dusimy na najmniejszym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy do smaku. Proponuję podać tak przygotowane mięso z płatami lasagne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz