2014/08/08

Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach

Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach 

Składniki: 
  • 1 mała polędwiczka wieprzowa 
  • 1 mała marchewka 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 duże, czerwone pomidory 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 3 łyżeczki suszonego cząbru 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 3 szczypty ostrej papryki w proszku 
  • sól do smaku 

Przygotowanie: 
  • Dwa ząbki czosnku siekamy, marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni, na oliwie podsmażamy czosnek z marchewką, gdy czosnek zacznie ładnie pachnieć układamy pokrojone w równej grubości plastry polędwiczki, posypujemy cząbrem i oregano oraz ostrą papryką. 
  • Obsmażamy, a następnie dodajemy dwa całe i nieobrane ząbki czosnku oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory wraz z ich sokiem, a przy pomocy drewnianej łyżki lekko "zgniatamy" kawałki pomidorów. 
  • Całość dusimy na najmniejszym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy do smaku. Proponuję podać tak przygotowane mięso z płatami lasagne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz