2019/02/16

Spaghetti z bazyliowym pesto

Z makaronów najbardziej lubię spaghetti. Dzisiaj na obiad przygotowałam spaghetti z bazyliowym pesto. Nie pamiętam, kiedy ostatnio raz jadłam makaron z pesto. Do dania zainspirował mnie i przypomniał o pesto Jamie Oliver.

Przygotowanie pesto jest proste. Do pesto dodajemy zwykle orzeszki pinii, ale ja tym razem użyłam do przepisy przepysznych, prażonych  migdałów ze skórką i solą. Wy możecie wykorzystać także orzechy włoskie, słonecznik lub np. pestki dyni. Jestem przekonana, że za każdym razem smak będzie wyjątkowy.


Spaghetti z bazyliowym pesto


Spaghetti z bazyliowym pesto / 1 porcja

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść prażonych migdałów, solonych, ze skórką
  • 6 listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub więcej
  • 3 łyżki startego na dużych oczkach grana padano


Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Do blendera wkładamy listki bazylii.
  • Dodajemy obrany czosnek, pokrojony na mniejsze kawałki.
  • Dodajemy także starty grana padano oraz oliwę z oliwek i migdały.
  • Miksujemy stopniowo.
  • Pesto ma mieć konsystencję gęstego sosu, a kawałki mają być delikatnie wyczuwalne.
  • Nie blendujemy na gładką masę.
  • Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy więcej oliwy.
  • W razie potrzeby dodajemy nieco soli.
  • Miksujemy ponownie.
  • Ugotowany makaron odcedzamy.
  • Do miski dodajemy pesto.
  • Makaron przekładamy do miski z pesto.
  • Starannie mieszamy, aby każda nitka makaronu obtoczona była w pesto.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz