Z makaronów najbardziej lubię spaghetti. Dzisiaj na obiad przygotowałam spaghetti z bazyliowym pesto. Nie pamiętam, kiedy ostatnio raz jadłam makaron z pesto. Do dania zainspirował mnie i przypomniał o pesto Jamie Oliver.
Przygotowanie pesto jest proste. Do pesto dodajemy zwykle orzeszki pinii, ale ja tym razem użyłam do przepisy przepysznych, prażonych migdałów ze skórką i solą. Wy możecie wykorzystać także orzechy włoskie, słonecznik lub np. pestki dyni. Jestem przekonana, że za każdym razem smak będzie wyjątkowy.
Spaghetti z bazyliowym pesto / 1 porcja
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść prażonych migdałów, solonych, ze skórką
- 6 listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub więcej
- 3 łyżki startego na dużych oczkach grana padano
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Do blendera wkładamy listki bazylii.
- Dodajemy obrany czosnek, pokrojony na mniejsze kawałki.
- Dodajemy także starty grana padano oraz oliwę z oliwek i migdały.
- Miksujemy stopniowo.
- Pesto ma mieć konsystencję gęstego sosu, a kawałki mają być delikatnie wyczuwalne.
- Nie blendujemy na gładką masę.
- Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy więcej oliwy.
- W razie potrzeby dodajemy nieco soli.
- Miksujemy ponownie.
- Ugotowany makaron odcedzamy.
- Do miski dodajemy pesto.
- Makaron przekładamy do miski z pesto.
- Starannie mieszamy, aby każda nitka makaronu obtoczona była w pesto.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz