2014/08/08

Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku


Ciasto na pierogi: 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • łyżka oleju 
  • 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 
  • szczypta soli 
Farsz: 
  • pojedynczy filet z kurczaka 
  • mała cukinia 
  • kilka listków natki z pietruszki 
  • pomidor 
  • 1 żółtko jaja 
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 
  • dodatkowo, do podania 
  • jogurt naturalny 
  • listki natki z pietruszki do dekoracji 
  • czerwona słodka papryka 

Przygotowanie: 
  • W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi. Kurczaka, cukinię, obranego ze skóry pomidora i czosnek dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z listkami natki pietruszki. 
  • Masę przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje. Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko jaja, doprawiamy do smaku, mieszamy.. Przygotowujemy ciasto na pierogi: wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane całe jajko, olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy. 
  • Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy zmoczyć wodą lub jajkiem - wtedy lepiej się skleją. D
  • o gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy, będą gotowe chwilę po tym, jak wypłyną na wierzch, podajemy z kleksem jogurtu i słodką papryką, posypane natką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz