Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżka oleju
- 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- pojedynczy filet z kurczaka
- mała cukinia
- kilka listków natki z pietruszki
- pomidor
- 1 żółtko jaja
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- dodatkowo, do podania
- jogurt naturalny
- listki natki z pietruszki do dekoracji
- czerwona słodka papryka
Przygotowanie:
- W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi. Kurczaka, cukinię, obranego ze skóry pomidora i czosnek dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z listkami natki pietruszki.
- Masę przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje. Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko jaja, doprawiamy do smaku, mieszamy.. Przygotowujemy ciasto na pierogi: wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane całe jajko, olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy.
- Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy zmoczyć wodą lub jajkiem - wtedy lepiej się skleją. D
- o gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy, będą gotowe chwilę po tym, jak wypłyną na wierzch, podajemy z kleksem jogurtu i słodką papryką, posypane natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz