2019/05/18

Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami

Jak nigdy, w tym roku często przygotowuje przepisy z zielonymi szparagami. Są pyszne, a najbardziej smakują mi ten z cienkimi łodyżkami.

Najlepsze według mnie są lekko podsmażone, tak, aby pozostały chrupiące.

Na bazie zielonych szparagów przygotowałam dzisiejszą ekspresową kolację z makaronem soba i cukinią. Wszystko posypane czarnym sezamem, z sosem teriyaki i dymką.



Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami



Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami / 1 porcja

Składniki:
  • 70-100 g makaronu soba
  • 1 gruby plaster cukinii
  • 3-4 szparagi zielone, najlepsze w smaku są te drobniejsze
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki sosu teriyaki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki białego, podprażonego sezamu
  • 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
  • 1 łyżka pokrojonej w ukośne plastry dymki

Przygotowanie:
  • Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
  • Cukinię kroimy na półplasterki.
  • Łodygi szparagów kroimy w ukośne plasterki, główki pozostawiamy w całości.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy cukinię, szparagi oraz po chwili czosnek.
  • Podsmażamy wszystko, warzywa mają pozostać chrupiące. 
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Ugotowany makaron soba odcedzamy, przelewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy.
  • Przekładamy na patelnię z warzywami, dodajemy sos teriyaki, doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Podajemy posypane sezamem i dymką.


Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz