Jak nigdy, w tym roku często przygotowuje przepisy z zielonymi szparagami. Są pyszne, a najbardziej smakują mi ten z cienkimi łodyżkami.
Najlepsze według mnie są lekko podsmażone, tak, aby pozostały chrupiące.
Na bazie zielonych szparagów przygotowałam dzisiejszą ekspresową kolację z makaronem soba i cukinią. Wszystko posypane czarnym sezamem, z sosem teriyaki i dymką.
Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami / 1 porcja
Składniki:
- 70-100 g makaronu soba
- 1 gruby plaster cukinii
- 3-4 szparagi zielone, najlepsze w smaku są te drobniejsze
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki sosu teriyaki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki białego, podprażonego sezamu
- 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
- 1 łyżka pokrojonej w ukośne plastry dymki
Przygotowanie:
- Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
- Cukinię kroimy na półplasterki.
- Łodygi szparagów kroimy w ukośne plasterki, główki pozostawiamy w całości.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy cukinię, szparagi oraz po chwili czosnek.
- Podsmażamy wszystko, warzywa mają pozostać chrupiące.
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Ugotowany makaron soba odcedzamy, przelewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy.
- Przekładamy na patelnię z warzywami, dodajemy sos teriyaki, doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Podajemy posypane sezamem i dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz